Cultura 26/05/2016

Òmnium contra la consulta per retirar el monument franquista de Tortosa: "És una trampa"

Diferents entitats alerten que si es menysvaloren els símbols franquistes s'abonen els corrents neofeixistes

Sílvia Marimon
2 min
Les entitats contràries a la consulta de l'Ebre i que demanen la retirada de tots els símbols feixistes

BarcelonaDissabte, dia 28 de maig, se celebrarà la polèmica consulta a Tortosa. Els tortosins decidiran si es retira o no el monument construït el 1966 per commemorar el 25è aniversari de la victòria franquista a la batalla de l’Ebre, en què van morir 30.000 homes. Però mentre no arriba la consulta són moltes les entitats que s'hi manifesten en contra. Les darreres són Òmnium Cultural i la Comissió de la Dignitat amb el suport d'una vintena d'entitats més. "És una consulta trampa" diu Jordi Cuixart, el president d'Òmnium Cultural. "S'intenta emmascarar amb bonisme democràtic però és una banalització del franquisme" assegura. "Els símbols feixistes no tenen espai a la via pública. No volem un plebiscit sobre un tema que arreu d'Europa genera un consens molt ampli", afegeix.

Les dues entitats han demanat que es retirin de l'espai públic tots els símbols franquistes. El Cens de simbologia franquista del Memorial Democràtic elaborat el 2010 n’identifica 3.647. "Sigui quin sigui el resultat de la consulta, el problema no quedarà resolt" ha assegurat Josep Cruanyes, portaveu de la Comissió de la Dignitat. "No pot ser legal mantenir un monument que és un símbol contrari als principis democràtics i no es pot reintrepretar ni tunejar perquè continuarà sent un símbol d'un règim que va destruir les institucions democràtiques", diu. "No és una qüestió local és una qüestió de país", afegeix.

El perill neofeixista

La banalització del franquisme és perillosa, segons Cruanyes. "Menysvalorant els símbols feixistes abonem els corrents neofeixistes", assegura. La vintena d'entitats han presentat el manifest 'Justícia pels canvis del franquisme. Alliberem pobles i ciutats de símbols feixistes": "Cal que les nostres institucions completin aquesta tasca –la retirada de monuments– i ho facin de manera ràpida i coherent, sense defugir la seva responsabilitat derivada de la condemna del franquisme per part del Parlament", diu el document.

El Parlament i el Síndic de Greuge també van demanar fa setmanes que el monument fos retirat sense dilacions i sense cap consulta. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel (CDC), però, sempre ha defensat la consulta apel·lant a la sobirania local i votarà a favor de mantenir el monument.

Franco ja no és alcalde honorari de Tortosa

L'Ajuntament de Tortosa ha revocat per unanimitat, en un ple extraordinari, aquest dijous al matí, el nomenament del dictador Francisco Franco com a "alcalde honorari i perpetu" de la ciutat, que es mantenia des del 31 de març de 1964. Bel ha justificat que "l'oblit" del nomenament "és el millor antídot" i ha tret importància a una designació que es va fer a tots els ajuntaments de la província de Tarragona, el mateix dia, per ordre de la governació civil de l'època. Entre aquests consistoris tarragonins hi ha Móra d'Ebre. L'alcalde del municipi Joan Piñol (CiU), ha anunciat que també impulsarà un acord per revocar el nomenament de Franco.

La controvertida consulta de Tortosa ha fet aflorar altres símbols feixistes. Són molts els vestigis que va deixar el dictador. Esquerra Republicana a l'Ajuntament de Barcelona ha demanat que es canviï el model de la Medalla d'Or al mèrit que Frederic Marés va dissenyar el 1940. Els republicans demanen que el consistori barceloní adopti el model anterior, que Enric Casanovas havia dissenyat pel consistori republicà el 1932.

stats