ARQUITECTURA

El 48H Open House mostra les arquitectes invisibilitzades

La desena edició del festival d’arquitectura obre les portes de més de 200 edificis

Carme Pinós, Imma Jansana, Blanca Noguera, Montse Hosta, Pepita Teixidor, Montserrat Batlle, Yolanda Olmo i Anna Noguer són algunes de les arquitectes que protagonitzen un dels itineraris principals de la desena edició del 48H Open House BCN, el festival d’arquitectura que se celebra avui i diumenge, i gràcies al qual es poden visitar edificis i infraestructures de Barcelona, Badalona, l’Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Sant Joan Despí i Vilassar de Dalt.

Més de 200 espais obren les porten als visitants en una edició que posa l’accent en les arquitectes que hi ha darrere de grans obres com el Centre Esportiu Municipal Turó de la Peira, a Nou Barris, projectat per Anna Noguera i José Javier Fernández Ponce, i que suposa una regeneració integral de l’entorn urbanístic, a més d’estar pensat amb criteris de sostenibilitat. També és el cas de la nova Escola Massana, de l’estudi de Carme Pinós; de l’edifici de Capitania del Port de Badalona, dissenyat per Dora Castellà i Borja Carreras-Moysi, i de l’espectacular interiorisme de la l’estació de metro de Foneria (L10S), realitzat per Eulàlia González, Dani Freixes i Vicenç Bou.

L’itinerari de les dones és només un dels trenta que es poden seguir en aquesta edició del 48H Open House BCN, que inclou rutes pel fals gòtic, l’Eixample modernista, el Rec Comtal i les botigues històriques, entre d’altres. La programació es divideix en cinc grans àmbits: Open Social, Open Green, Open Infraestructures, Open Kitchen i l’Arquitectura de l’Aigua. En cada apartat hi ha edificis patrimonials i d’altres de construcció contemporània. Per exemple, es poden visitar l’impactant Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, el nou edifici dels bombers de Badalona, les cotxeres de Can Zam, l’Hotel Jean Nouvel, la cooperativa d’habitatge La Borda, la Torre de Collserola i una reproducció de la cascada d’aigua de la Casa Vicens de Gaudí que s’ha fet al Museu de les Aigües. La programació i les reserves per a les visites es poden consultar al web www.48hopenhousebarcelona.org.

Els pavellons de la Seat

Seat participa per primera vegada al 48H Open House BCN mostrant una part de la fàbrica de la Zona Franca. Concretament, l’edifici dels menjadors construït amb alumini per César Ortiz-Echagüe, Manuel Barbero y Rafael de la Joya entre 1953 i 1956. Les 240 persones que podran visitar la fàbrica també tindran accés a la col·lecció de cotxes històrics, entre els quals hi ha els primers models del Seat 600 i del Seat 1400.

L’arquitectura lligada a les fàbriques té una presència destacada, en aquesta edició del festival, en un itinerari de cinc edificis de Ciutat Vella que van néixer al segle XIX com a cases fàbriques, tot i que posteriorment van tenir altres usos. Així, es poden visitar els antics magatzems Nadal, la sala de ball La Paloma, la casa-fàbrica Muntades, l’Ateneu del Raval (casa Lloberes) i la casa-fàbrica Vilumara.