Cultura 23/05/2012

Jaime Rosales és ovacionat a la Quinzena de Realitzadors per 'Sueño y silencio'

El director narra en el seu nou film la història d'una tragèdia familiar amb actors amateurs i en blanc i negre

Ara
2 min

BarcelonaEl director Jaime Rosales ha presentat avui a la Quinzena dels Realitzadors del Festival de Canes 'Sueño y silencio' la història, narrada amb subtilesa i naturalitat, de Yolanda i Oriol, una parella que té una vida tranquil·la amb les seves dues filles. Un accident on mor un dels personatges la canviarà de dalt a baix. El film, rodat en blanc i negre i protagonitzat per actors no professionals parla del valor de la vida a través de la tragèdia, de les emocions i de "la dimensió transcendent" de l'ésser humà. L'obren i el tanquen dos plans fixos on es pot veure a l'artista mallorquí Miquel Barceló pintant.

Rosales a penes va explicar la història als actors. En ells hi buscava la improvisació, l'espontaneïtat i la veracitat. Per la seva quarta pel·lícula el director buscava "persones que, a més de tenir una certa facilitat per interpretar i per improvisar, una facilitat natural, també tinguessin personalitat". Va passar molt temps amb els actors, va incorporar elements de la seva vida en la ficció, però no hi va treballar amb ells per a que construïssin un personatge, sinó que va deixar que es desenvolupessin davant la càmera. D'aquesta manera va aconseguir la seva confiança molt útil per a la seva manera de treballar: només fa una presa per pla. "És sorprenent el que et donen, els diàlegs que sorgeixen són extraordinaris, molts més rics", subratlla el director de 'Tiro en la cabeza'

La decisió de rodar en blanc i negre, va ser, diu el director, "purament estètica". "Li dóna materialitat a les imatges, realisme", subratlla. El pròleg i l'epíleg de Miquel Barceló son dues les escasses escenes en color. "La facilitat, el gest, com ho fa tot, és impressionant", diu l'autor de 'La soledad', que va comptar amb la col·laboració de l'artista des de l'inici del projecte.

stats