Publicitat
Publicitat

Partits estatals signen un manifest perquè la Generalitat torni documents a l'arxiu de Salamanca

Creuen que Catalunya ha rebut material que hauria de ser al Centre Documental de la Memòria Històrica

 

Representants de diversos partits polítics, entre els quals hi ha PP i PSOE, han signat aquest dimecres un manifest promogut per l'Associació Salvar l'Arxiu de Salamanca, amb el qual pretenen que la Generalitat de Catalunya "torni els centenars de milers de documents que manté indegudament en el seu poder".

El president de l'associació, Policarpo Sánchez, ha agraït el suport de les diferents formacions polítiques, la qual cosa demostra –ha dit– que l'Arxiu de la Guerra Civil, avui Centre Documental de la Memòria Històrica (CDMH), "no és de dretes, ni d'esquerres, ni de centre ", ni de cap comunitat autònoma, "sinó de titularitat estatal".

Amb aquest manifest, que demà serà registrat a la subdelegació del govern espanyol de Salamanca per ser enviat al govern català, l'agrupació demanarà al president de la Generalitat, Artur Mas, que "doni ordres perquè torni la documentació que de forma il·legal" està en poder de l'executiu, en referència al material traslladat que no s'ajusta a allò que, a parer seu, estableix l'anomenada la llei.

En el text, els signants manifesten el seu "més ferm suport a la integritat de l'Arxiu de la Guerra Civil Espanyola i la necessitat de complir les lleis i les resolucions judicials". Així mateix, recull el "compromís" perquè l'arxiu sigui "testimoni d'un dels episodis més tràgics de la història d'Espanya".

Finalment, en el tercer i últim dels punts s'exigeix a la Generalitat de Catalunya "la devolució de tota la documentació indegudament rebuda des de l'any 2006, així com d'aquells documents no restituïts als seus legítims propietaris per formar part integrant de l'Arxiu de titularitat estatal", que és el que té la seu a Salamanca.

En nom del PP ha signat el secretari provincial, Salvador Cruz, i pel PSOE ho ha fet el portaveu del PSOE a l'Ajuntament de Salamanca, Enrique Cabero.

S'hi han sumat també Javier Infant, d'Esquerra Unida, Óscar Sánchez, d'UPyD, Lluís Fonts, en nom de Ciutadans, Enrique Santiago per VOX, i Manuel Peña, per Fòrum Astúries.

 

Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT