El PEN Internacional inclou Jordi Sànchez i Jordi Cuixart a la llista d'escriptors perseguits

L'associació ha demanat reiteradament la llibertat dels dos activistes

El PEN Internacional, l'associació d'escriptors en defensa de la llibertat d'expressió i la literatura, ha fet pública la llista dels escriptors i periodistes represaliats el 2018 per exercir la seva feina. Entre aquests casos hi ha els de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. El PEN diu al seu informe que "la durada de la presó preventiva és una excessiva i desproporcionada restricció del seu dret a la llibertat d'expressió i reunió pacífica i crida al seu immediat alliberament". "El PEN ha expressat la seva profunda preocupació per la restricció dels drets de llibertat d'expressió i opinió a Catalunya durant i després del referèndum d'independència de l'1 d'octubre del 2017", afirmen.

'La llibertat d'expressió sota amenaça' és el títol del document, que inclou 68 casos d'escriptors empresonats –un terç del total– per exercir la seva professió i el seu activisme pacifista. D'aquests 68, 32 tenen càrrecs a causa de lleis antiterroristes i de seguretat nacional. Els països que tenen més empresonats són a l'Àfrica i el Pròxim Orient (Eritrea, Egipte i l'Iran). 32 estan presos a l'Àsia, la majoria a la Xina. A Europa, dos terços dels presos ho són a Turquia.

El 2018 els periodistes morts s'han duplicat: s'han donat els casos del saudita Jamal Khashoggi i l'eslovè Ján Kuciak, 8 morts a Mèxic i 9 per bombes a l'Afganistan.

Alliberar els escriptors

Al gener, els 148 PEN del món van demanar que es retirin els càrrecs i s'alliberin Sànchez i Cuixart. Escriptors com Erri de Luca i Colm Tóibín van signar el manifest impulsat pel PEN Internacional. L'últim any el PEN Internacional i la seva 'filial' catalana han demanat reiteradament la llibertat dels Jordis i han alertat de la retallada dels drets d'informació i expressió a l'estat espanyol. El primer comunicat va ser l'agost del 2018.

La inclusió de Cuixart i Sànchez a la llista és un pas més, lògic, d'aquesta demanda. Aquesta demanada va aixecar polèmica per unes declaracions de Vargas Llosa, que es va donar de baixa de l'entitat. Arran d'això, de la defensa de la llibertat dels Jordis, hi va haver diverses altes de socis a l'entitat catalana.