CINEMA
Cultura 22/12/2010

'Pa negre', 'Buried' i 'Herois', les més nominades dels premis Gaudí

La tercera edició dels premis que atorga l'Acadèmia de Cinema Català se celebrarà el 17 de gener de 2011

Redacció
1 min
Pa negre

BarcelonaAmb quinze nominacions, Pa negre, d'Agustí Villaronga, és la pel·lícula que acumula més nominacions per la propera edició dels premis Gaudí. Herois, de Pau Freixas, amb 10 nominacions i Buried, de Rodrigo Cortés, amb nou, són les altres dues pel·lícules més nominades. L'Acadèmia del Cinema Català, que enguany celebrarà la tercera edició dels guardons, ja va fer públic el 9 de desembre que atorgava el premi d'honor a l'actor Jordi Dauder en reconeixement a la seva carrera.

Basada en la novel·la homònima d'Emili Teixidor, Pa negre fa un retrat dels durs anys de la postguerra a la Catalunya rural, alhora que mostra la pèrdua de la innocència d'un nen per culpa de les mentides, odis i rancúnies dels adults. Herois, basada en un guió d'Albert Espinosa i Pau Freixas, també parla sobre el món de la infància i l'adolescència, però en aquest cas en clau nostàlgica i ambientada als anys vuitanta. Molt diferent és el film de Rodrigo Cortés, Buried, un claustrofòbic (i arriscat) thriller rodat en una caixa de fusta que ja va triomfar al festival de Sundance.

Els acadèmics també han reconegut la feina d'altres pel·lícules catalanes com Elisa K, de Judith Colell i Jordi Cadena, i La mosquitera, d'Agustí Vila, amb sis i cinc nominacions respectivament.

Joel Joan, president de l'Acadèmia, ha destacat la gran qualitat dels films i ha assenyalat el 2010 com l'any triomfal del cinema català, comparant-lo amb el Barça dels sis títols.

stats