CINEMA
Cultura 13/03/2011

'Pa negre', diumenge que ve amb l'ARA

L'ARA se suma al fenomen cinematogràfic més espectacular de l'any i oferirà als seus lectors en exclusiva el DVD de Pa negre per 9,95 € només cinc setmanes després d'arrasar als premis Goya.

Laura Serra
3 min
'Pa negre', diumenge que ve amb l'ARA

Barcelona.És de justícia qualificar Pa negre de fenomen cinematogràfic, encara que només atenguem les xifres, espectaculars. La pel·lícula fa sis mesos que resisteix en una cartellera plagada d'estrenes oscaritzades, des que es va estrenar al Festival de Sant Sebastià el 23 de setembre. Va ser condecorada com la millor pel·lícula del cinema català amb tretze premis Gaudí en un any en què hi havia pel·lícules tan competitives com Buried , Elisa K. , Blog , Herois i La mosquitera . I després va ser l'Acadèmia del Cinema espanyola qui es va agenollar davant la pel·lícula d'Agustí Villaronga atorgant-li els nou premis Goya de més pes. Quan encara ressona l'eufòria per la gesta d'haver convertit aquesta producció en català "més aviat senzilla", en va dir Villaronga, en la pel·lícula més important de l'any, l'ARA ja ofereix en exclusiva als seus lectors el DVD del film. Diumenge que ve, dia 20 de març, es podrà adquirir Pa negre amb el diari per només 9,95 euros.

Públic i premis, de bracet

La Conxa de Plata del Festival de Sant Sebastià per a l'actriu Nora Navas va ser un talismà per a la pel·lícula. Les alabances al País Basc van ser unànimes, "vam sortir triomfants", resumia l'actriu Laia Marull. El primer cap de setmana d'exhibició comercial la pel·lícula ja va tenir molt bona acollida, però el més sorprenent és que va resistir cinc setmanes en més de mig centenar de sales amb molt bons resultats de taquilla, cosa que demostra que el boca-orella va ser la clau per atreure els espectadors.

Sens dubte, les bones crítiques també hi van tenir molt a veure. Els experts van interpretar l'adaptació cinematogràfica de Pa negre d'Emili Teixidor com l'obra d'un autor singular, el Villaronga de mirada fosca i angoixant, que va fer entroncar aquest encàrrec amb la seva trajectòria personal ( Aro Tolbukhin , El mar , A través del cristal ). El públic, en canvi, hi va llegir un drama quotidià i anònim de la postguerra rural, proper i reconeixible, explicat amb un cine clàssic i unes interpretacions extraordinàries. La productora Isona Passola (Massa d'Or Producccions) s'atribueix el mèrit d'haver empès Villaronga a un cinema més comercial. "Si ell diu que jo l'he tret del pou, ell m'ha portat a la glòria", va dir recollint un Goya. I és que, si bé la pel·lícula es va mantenir viva durant tres mesos, va ser a finals de desembre que li van començar a ploure nominacions i premis, i va esclatar el fenomen.

El trampolí dels Goya

La trajectòria als cines de la pel·lícula té molt a veure amb els guardons. Quan del Pa negre ja només en quedaven les engurunes i es podia veure només a 11 sales d'Espanya, van ploure-li les 14 nominacions dels premis Goya i una setmana després els 13 premis Gaudí. Això va suposar un nou impuls per a la pel·lícula i la reestrena en algunes sales. Però el trampolí veritable van ser els nou premis Goya del 13 de febrer, que van catapultar el film a més de cent cinemes de tot Espanya, amb una recaptació que va doblar la del cap de setmana d'estrena. Els distribuïdors asseguren que el cinema on més s'ha vist Pan negro ha estat el Princesa madrileny. Ara encara hi ha una norantena de còpies en exhibició a sales de tot Espanya que reben una mitjana de 200 espectadors per setmana. Però Pa negre encara no ha acabat la cursa comercial. Diumenge que ve li toca superar una nova fita de la mà de l'ARA.

stats