Cultura 29/09/2011

'Pa negre', "digna d'admiració" per la revista 'Variety'

Els webs internacionals sobre cinema analitzen la primera pel·lícula catalana enviada als Oscars

Ara
3 min
Més dVD que 'harry potter' L'èxit de Pa negre va més enllà dels reconeixements. El DVD de la pel·lícula ha venut més unitats que l'últim títol de la saga  Harry Potter .

BarcelonaAbans que Hollywood decideixi si la pel·lícula d'Agustí Villaronga Pa negre estarà nominada a l'Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa, algunes publicacions internacionals sobre cinema ja hi fan referència. Tant impreses com en versió digital, els crítics d'aquestes webs i revistes dediquen lloances al film rodat a Osona, i també li cau alguna crítica.

Variety

La revista Variety, nascuda el 1905 i sempre dedicada a les notícies del món de la cultura de masses, la valora tant per la seva imatge com per la història que narra. La considera una representació de la "pobresa en l'àmbit rural", cosa que no treu que sigui un film "digne d'admiració": "una llum fosca" i "uns interiors rics en textures que pareixen una extensió del paisatge exterior" sorprenen els crítics d'aquesta publicació. En aquest sentit, la crítica també parla dels boscos del voltant com un afegit de més "foscor màgica que, com ja passava amb El laberinto del fauno, evoca el món dels mites".

The Hollywood Reporter

La publicació multimèdia Hollywood Reporter destaca de Pa negre que és una pel·lícula sorgida d'una "ben considerada" novel·la i que intenta "embutir massa simbolisme i incidents dintre de les seves dues hores de durada". Sobre el director, Agustí Villaronga, assenyala que "habitualment, ha utilitzat procediments tous i funcionals" però que "tot i això, aconsegueix unes actuacions molt fresques dels seus actors infantils". Malgrat aquestes crítiques, el Hollywood Reporter afirma que comença amb un principi "cruel amb un cavall" però que després "gradualment s'estanca en un sobrecomplicat guisat de secrets, mentides, mites i revelacions melodramàtiques".

Screen daily

Menys mordaç és la publicació multimèdia d'origen britànic Screen Daily, que fa una valoració positiva de la pel·lícula de Villaronga. Diu que és un "deprimit i atmosfèric conte de successos foscos entre els pagesos i els càrrecs oficials d'una petita vila de la Catalunya de després de la Guerra Civil". La qualifica com "una peça admirable de contacontes perquè mescla un toc infantil amb uns nens que es fan grans envoltats de secrets criminals entre els nefastos adults".

Bitchinfilmreviews

En aquest blog sobre crítica de films, Blake, el seu autor, defineix el film de Villaronga com una cinta "creada sense vergonya per a audiències majoritàries". Opina que està "plena de simbolisme, crònica i ideals nobles" que queden molt ben plasmats gràcies a "tècniques interessants" com "un ús moderat de càmeres de mà" per conferir a les coses que hi passen un toc "íntim i urgent". Aquesta crítica acaba dient que Pa negre "no és el que jo crec que els directors esperaven que fos, però és suficient", "és entretinguda i, alguns cops, fascinant" i "paga la pena".

IMDB (Internet Movie Data Base)

Aquesta barreja de web i base de dades (autoproclamada la més gran, la millor i la més ben premiada de la xarxa) és un web de referència que també parla de Pa negre. Ho fa com la pel·lícula en què un nen es desenganya del món dels adults en els temps de la postguerra. Després d'intentar descobrir els culpables dels crims que les autoritats volen atribuir al seu pare, s'assabenta que fins i tot els seus progenitors, a qui ell idolatra, "fan servir mentides per poder tirar endavant". IMBD explica que per sobreviure, el petit Andreu "traeix les seves pròpies arrels" i "acaba descobrint el monstre que viu dins seu".

stats