Cultura 07/06/2012

El claustre de Palamós podria haver format part del monestir de Gumiel de Izán, a Burgos

René Jesús Payo, expert i professor d'Història de l'Art de la Universitat de Burgos, l'ubica a les províncies de Burgos o Segòvia. Aquest dijous al matí, un arquitecte i dos arqueòlegs de la Generalitat l'han pogut estudiar

Acn/efe
2 min
Una imatge del muntatge del claustre el 1959 / ACN

Barcelona/PalamósEl descobriment d'un possible claustre romànic del segle XII a la finca Mas del Vent de Palamós ha disparat totes les alertes dels experts, interessats a conèixer quina seria la seva procedència. L'investigador que va fer pública la seva existència, Gerardo Boto, identificava similituds amb els monestirs de Silos i Las Huelgas, a Burgos, així com amb el de Santa Maria de Ripoll. En declaracions a l'ACN, un expert en romànic i professor d'Història de l'Art de la Universitat de Burgos, René Jesús Payo, ubica la procedència a les províncies de Burgos o Segòvia i apunta la hipòtesi que pugui tractar-se del claustre del desaparegut monestir de San Pedro de Gumiel de Izán, proper al de Silos.

L'antic claustre del monestir desaparegut de Gumiel de Izán, d'orde cistercenc, va ser desmuntat, segons Payo, a finals del segle XIX o principis del segle XX i l'hauria venut el mateix propietari. L'església de Gumiel de Izán conserva capitells del monestir, que es podrien comparar amb els localitzats a Palamós. "A través de les mides i l'estil dels capitells es podrien treure algunes conclusions", ha insistit l'expert a l'ACN.

En aquests moments, diversos experts del monestir estan analitzant la documentació històrica per conèixer quan es perd la pista de l'edificació del monestir i concreta que, a través de les fotos, "sembla un claustre romànic de la segona meitat del segle XII" i afegeix que es tractaria d'un original desmuntat. Diversos investigadors de Burgos, liderats per l'investigador Félix Palomero, han iniciat un procés per verificar la hipòtesi.

Aquest dijous al matí tres tècnics de la Generalitat, un arquitecte i dos arqueòlegs, han visitat el claustre i analitzaran durant els pròxims dies tant les proves obtingudes com d'altres estudis que estan pendents per confirmar la seva autenticitat.

Segons ha informat a Efe el departament de Cultura del govern català, el veredicte té data incerta, ja que a més de les fotos i mides preses es necessita estudiar la documentació que la propietat de l'habitatge ha de remetre. La mateixa font ha insistit que la representació dels propietaris que ha obert les portes als tècnics ha expressat en tot moment la seva predisposició tant a enviar aquests documents com a col·laborar en la tasca de descobrir l'autenticitat del claustre.

stats