Publicitat
Publicitat

CINE

La Palma d'Or: s'accepten apostes

Almodóvar, Kaurismäki, els Dardenne, Von Trier i Malick, pugnen a la travessa per al premi del festival de Canes

Es tanca ia la competició per la Palma d'Or en la 64a edició del Festival de Canes, en la qual els grans èxits han estat a càrrec de mestres consagrats, com Almodóvar, Kaurismäki, Malick i els germans Dardenne, però han estat escasses les sorpreses en les noves apostes del certamen.

Pedro Almodóvar sona i molt fort perquè aquest any, a la quarta, vagi la vençuda amb La piel que habito, una mostra no només del seu millor cinema, sinó de la seva capacitat per seguir ensorrant barreres en el seu llenguatge i en el de la narrativa en general. L'única excepció per al triomf? La seva radicalitat pot dividir al jurat i que, en conseqüència, opti per una guanyadora de conciliació, com podria ser Le Havre, del finlandès Aki Kaurismäki. Sense sortir del seu patró, el director finlandès, del qual és el seu quart assalt a Canes, crea una cinta tan deliciosa com impecable, digna del guardó al millor festival del món. De moment, la crítica internacional (FIPRESCI) ja li ha donat el seu premi.

No obstant això, mereix un corol·lari a una de les carreres més excepcionals de la història del cinema Terrence Malick, autor meditabund que ha realitzat cinc pel·lícules en 50 anys. La seva sensibilitat, poder visual i densitat filosòfica han convertit The Tree of Life, tot i els errors, en una de les cintes més apassionants de la present edició... Però també una de les més escridassades.

Luc i Jean-Pierre Dardenne van guanyar La Palma amb Rosetta i El nen i han creat una altra joia amb Le gamine au vélo, però la seva victòria els convertiria en els cineastes més premiats de la història del festival amb una tercera Palma d'Or. Si el premi l'atorgués el públic o un mesurador d'aplaudiments, l'opció seria indiscutible: la cinta francesa The Artist, homenatge nostàlgic i molt bonic al cinema mut de Hollywood de Michel Hazanavicius, que va crear autèntic gresca al pati de butaques, però a ningú se li escapa que la seva densitat intel·lectual està molt per sota del mèrit estètic.

Demà a partir de les 19.15 h , el veredicte de la quiniela impossible d'encertar.

Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT