Publicitat
Publicitat

Els Pastorets: l’encant infinit d’un fenomen centenari

A l’Edat Mitjana se celebraven representacions dels Pastorets “dins de les esglésies, amb pastors i ovelles de veritat entre els intèrprets”, recorda la periodista teatral Carme Tierz. Però el 1916 va irrompre un fenomen que gairebé eclipsaria els textos anteriors: Josep Maria Folch i Torres va escriure Els Pastorets o l’adveniment de l’infant Jesús per encàrrec del Patronat de Nostra Senyora de Pompeia i es van estrenar el 24 de desembre al Coliseu Pompeia del barri de Gràcia. Lluquet i Rovelló dissabte faran 100 anys.

En comptes d’un espectacle “plagat de xavacaneries i irreverències” -escrivia Folch i Torres al pròleg, en referència velada als Pastorets de Pitarra, En Garrofa i en Pallanga -, ell es volia limitar a mostrar “la blanca simplicitat” dels quadres tradicionals amb l’emoció que genera “la melodia d’ El noi de la mare ”. “El pare no tenia aspiracions de fer una obra de nivell intel·lectual ni teològica, sinó a l’abast de la gent -recorda el fill, el també escriptor Ramon Folch i Camarasa-. Que els qui són bons facin riure, i els dolents, el ridícul. Una lliçó sense catequesi. El pare era un home religiós, de principis i de fe, però no pretenia convertir a ningú”, afirma.

L’any del centenari dels Pastorets de Folch i Torres ha culminat amb la reedició del text original íntegre a La Galera i un llibre que investiga la història que va envoltar l’obra i el seu autor, Els Pastorets de Folch i Torres. L’origen caputxí d’un fenomen teatral, de Carme Tierz (Mediterrània). Folch i Camarasa lamenta “dolgut” que, ni pel centenari, no hi hagi cap companyia professional que hagi representat l’obra, però en canvi està molt viva entre les amateurs. La Coordinadora de Pastorets agrupa 60 companyies que mouen unes 6.600 persones; de les quals 40 fan els Pastorets de Folch i Torres. De les 240 funcions que faran, 150 són d’aquest autor, amb les adaptacions lliures que fan d’aquesta obra una tradició mutant que atreu uns 60.000 espectadors.

Més continguts de

PUBLICITAT

SANT JORDI

Amb el suport de

Amb el suport de

Aquest és un contingut editorialment independent, escrit i editat per periodistes de l'ARA i finançat per un tercer

Seguir llegint →

Recomanador de Sant Jordi interactiu

El recomanador de llibres per Sant Jordi

Entra aquí i descobreix quin llibre t'interessa: respon a quatre preguntes bàsiques i et proposarem els títols que encaixen amb la teva elecció. Tens prop de 200 títols per jugar

PUBLICITAT