Patum
Cultura 24/06/2011

La Patum completa fa vibrar la plaça Sant Pere de Berga

La primera nit de la Patum ha estat multitudinària, en coincidència amb la revetlla de Sant Joan. Un centenar de plens han saltat i omplert la plaça de foc i fum

Acn
2 min
El salt de plens a la Patum completa d'aquest dijous / ACN/MAR MARTÍ

BergaLa plaça Sant Pere de Berga s'ha omplert de gom a gom aquest dijous a la nit per participar a la Patum completa. Milers de persones han celebrat la festa per excel·lència berguedana en una jornada multitudinària degut a la coincidència amb la revetlla de Sant Joan, fet que no succeïa des de fa 155 anys. El Dijous de Corpus es va iniciar ahir al migdia amb la Patum de lluïment i es va completar amb la del vespre, que s'ha allargat fins ben entrada la matinada. Els esperats salts de plens han omplert la plaça de foc i festa i han fet vibrar milers de persones. Fins diumenge, la ciutat s'omplirà de música i foc en una festa que es remunta al segle XV. Es preveu que petin més de 7.000 fuets a la Patum.

El dia de Corpus és sinònim de festa grossa a la capital del Berguedà. Al migdia, la Patum de lluïment ha fet saltar milers de berguedans i la Patum completa de nit ha fet vibrar la plaça Sant Pere amb una participació massiva. El plens han estat els grans protagonistes de la festa d'aquesta nit. En total, han saltat un centenar de plens simultàniament que han omplert la plaça de foc i de fum. A cadascun dels salts s'han cremat 1.000 fuets.

Un dels acompanyants dels plens, Sergi Montaner, ha explicat a l'ACN que la sensació que senten quan surten a la plaça és "espectacular". Per Montaner, quan et treus la careta i veus que tot ha anat bé "sents una gran satisfacció". Els plens són diables de foc que es protegeixen amb una roba gruixuda que no crema, amb herbes fresques i amb una carota. Els diables duen fuets a les banyes i a la cua.

A la Patum completa també s'hi han pogut veure els salts de les diferents comparses: els Turcs i cavallets, les Masses, les Guites, l'Àliga, els Nans vells, els Gegants i els Nans nous. La Patum està considerada Festa Tradicional d'Interès Nacional des del 1983 i Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat des del 2005 i, des del 2009, Festa Patrimonial d'Interès Nacional.

Finançament estable per a la Patum

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha estat una de les autoritats que ha visitat la festa berguedana aquest dijous a la nit. Mascarell ha destacat que es tracta d'una festa plena "d'emoció", de "força", d'"encant" i d'"humanitat". El conseller ha recordat que de jove havia viscut moltes Patums seguides i que sempre que torna a la plaça li produeix "molta emoció".

Pel que fa a la creació d'una llei que ha de servir per finançar de manera estable la Patum, Mascarell ha dit que encara no saben quan es farà ni quina quantitat de diners s'hi destinaran. Tot i això, el conseller ha afirmat que la gent de Berga "té ganes de resoldre aquest tema i la conselleria de Cultura també". Per tant, ha dit Mascarell, "trobarem maneres de fer-ho ben aviat".

En aquest sentit, Mascarell ha recordat que el problema de la cultura "no són mai els diners encara que ara parlem més de diners que de cultura". Per Mascarell, el problema de la cultura és el "desig i la voluntat de donar-hi continuïtat" i a Berga, ha dit el conseller, la Patum "està assegurada".

stats