Cultura 28/07/2012

'Pedra de tartera', de Maria Barbal, avui i demà amb l'ARA

Ara
2 min
Pedra de tartera (1985) ha estat traduïda a més de 12 llengües, amb un gran èxit a Alemanya.

BARCELONAMaria Barbal va debutar com a escriptora amb la història de la Conxa, la protagonista de Pedra de tartera , una pagesa humil del Pallars que pateix en silenci les conseqüències de la Guerra Civil i els primers anys de la dictadura. La peripècia vital de la Conxa, que opta per callar i no queixar-se ni quan els seus pares l'envien a casa dels oncles perquè no poden mantenir-la ni quan afusellen el seu marit i pensa a treure's la vida, no envelleix. Més de vint-i-cinc anys després de la seva publicació, traduïda a més d'una dotzena de llengües, continua entusiasmant els lectors: se n'han venut més de 300.000 exemplars, 100.000 dels quals a Alemanya, on es va traduir el 2007. Els lectors de l'ARA poden aconseguir avui i demà aquest clàssic de la literatura catalana a un preu excepcional: 9,95 €.

L'any passat el Teatre Nacional de Catalunya, amb El Celler d'Espectacles -de Lleida-, va portar a escena la novel·la de Barbal. El viatge de la Conxa des de l'adolescència fins a la vellesa va ser un gran èxit de públic. A la Sala Petita del TNC va aplegar 15.778 espectadors. Després l'espectacle va passar pel Teatre Romea i va començar una gira que el va portar a recórrer tot Catalunya.

La novel·la de Maria Barbal és el tercer títol que ofereix la col·lecció de l'Ara Estiu. El cap de setmana que ve els lectors podran gaudir de Brooklyn (4 i 5 d'agost),de Colm Tóibín, una reflexió sobre l'exili i la identitat. La protagonista de Brooklyn és una jove irlandesa que emigra als Estats Units al principi de la dècada dels cinquanta. Allà descobreix un nou món i l'amor.

El cap de setmana següent el diari oferirà Els ulls grocs dels cocodrils (11 i 12 d'agost), de Katherine Pancol.

stats