EXPOSICIONS

Es faran reformes als accessos per fer la visita més còmoda als ciutadans

La Pedrera vol mimar el públic local

Amb 7,4 milions de pressupost, continuista respecte al 2010, Catalunya Caixa ha recuperat la tercera gran exposició anual de la Pedrerà i reformarà els accessos per atendre millor els barcelonins.

Ferran Adrià, Francesc Català-Roca i Perejaume seran els protagonistes de la temporada d'exposicions d'enguany de la Pedrera. El dia 14 de març obrirà la programació L'art del menjar. De la natura morta a Ferran Adrià , una mostra que portarà a terme una nova lectura del gènere del bodegó des del segle XVII i del paper que la gastronomia arriba a jugar en l'art contemporani.

L'art del menjar reunirà cent trenta obres, entre bodegons de Luís Meléndez i Juan van der Hamen i obres d'artistes moderns i contemporanis com Picasso, Dalí, Miquel Barceló, Joseph Beuys, Richard Hamilton, Mona Hatoum -guanyadora del III Premi Joan Miró- i Antonio López, entre altres.

Tot i que tradicionalment el gènere de la natura morta ha estat considerat menor, els artistes de l'avantguarda -pensem en els bodegons cubistes de Picasso- el van revaloritzar. I, més recentment, artistes com Antoni Miralda o el nord-americà Gordon Matta-Clark van obrir un restaurant com a extensió de la seva obra. I, finalment, les fotografies de Francesc Guillamet, fotògraf dels plats d'El Bulli, o la peça simfònica que el francès Bruno Mantovani va compondre després de sopar al restaurant de la cala Montjoi, per exemple, analitzaran la influència i l'estímul que la creativitat d'Adrià ha significat en el camp de les arts, a banda que en els darrers anys s'hagi volgut posar l'alta gastronomia al mateix nivell que les belles arts.

A continuació, del 18 de juliol al 25 de setembre, es podrà veure l'exposició dedicada a Francesc Català-Roca. Per seleccionar el centenar d'imatges, moltes d'inèdites o poc conegudes, que s'hi podran veure, Catalunya Caixa ha comptat amb la col·laboració del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya i La Fábrica .

Per acabar, a l'octubre, els darrers quinze anys de la trajectòria de Perejaume centraran l'última exposició de la temporada. Plantejada com un diàleg entre l'artista, Gaudí i la Pedrera, la mostra inclourà una selecció d'obres realitzades entre finals dels noranta i l'actualitat i sis obres noves que realitzarà especialment per a aquesta exposició.

Catalunya Caixa ha organitzat, a més, dues exposicions de petit format que es podran veure a la sala Jujol de la Pedrera. La primera, que s'hi instal·larà al maig en el marc del festival de videoart Loop, presentarà els treballs de la siciliana Rosa Barba i del croat David Malikovic.

I al novembre el visitant trobarà les "radiografies paranoiques" del període surrealista del pintor argentí d'origen català Juan Batlle Planas (Torroella de Montgrí, 1911 - Buenos Aires, 1966).

Accessos a mida
Per fer la visita més còmoda als visitants locals, i estalviar-los les cues de turistes, al setembre està previst que els visitants de la Pedrera accedeixin a l'edifici segons l'activitat que hi vagin a realitzar. Hi haurà accessos diferenciats per visitar l'edifici i les golfes, per al públic escolar i per a les sales d'exposicions temporals.

Més continguts de