Art
Cultura 31/05/2011

Homenatge pictòric a Manuel de Pedrolo

El Museu Comarcal de Cervera acull des de dilluns una exposició de pintures murals i dibuixos sobre el teatre fet a Catalunya que vol homenatjar la figura de l'autor de l'Aranyó (Segarra), Manuel de Pedrolo

Acn
3 min
Un retrat inèdit de Manuel de Pedrolo fet per Mariona Millà obre l'exposició de Cervera.

CerveraLes obres són de l'artista Mariona Millà que va estar fortament vinculada amb l'autor mentre va viure, de manera que li va fer diversos retrats. Per la seva part, Pedrolo va dedicar a Millà els "vint-i-cinc versos per a la Mariona". La inauguració de la mostra coincideix amb l'inici de les activitats culturals del 6è Premi Literari 7 Lletres a la Segarra. L'exposició, que porta per nom L'Ús de la Matèria, es podrà visitar fins al 28 d'agost. L'acte d'inauguració ha comptat amb la presència de la filla de l'autor segarrenc, Adelais de Pedrolo, que ha assenyalat que el seu pare mai es va considerar un dramaturg i de fet ''va abandonar de seguida la producció teatral'' quan en va començar a escriure. Segons Adelais, Pedrolo va abandonar el teatre perquè ell deia que volia arribar a més gent i considerava aquest gènere com a més minoritari.

Adelais de Pedrolo ha assegurat que el seu pare va viure sense llibertat, i ''dins la presó que va viure'' va procurar denunciar sempre les injustícies i ''reclamar les nostres llibertats nacionals tot i saber que això li provocaria molts conflictes amb la censura''. Segons Adelais, Pedrolo va ser l'autor més censurat de tota la història del franquisme i s'ha mostrat convençuda que si no hagués escrit ''en l'idioma d'un país que ell deia que havia estat colonitzat per Espanya'', avui en dia la seva obra seria coneguda arreu del món.

Al seu torn, l'artista que exposa les 16 pintures murals i els 103 dibuixos que es poden veure a l'exposició, Mariona Millà, ha destacat la ''solidesa'' de la personalitat de Pedrolo. Ha afegit que ell en cap moment de la seva vida ''va afluixar'' i que en aquest sentit tenia molts paral·lelismes amb el seu pare. Millà també ha recordat com Pedrolo li va dedicar els vint-i-cinc versos i ha explicat que era una època en què pintava dibuixos d'erotisme sobre el barri xinès, Pigall a París, i Hamburg, i li va demanar una ''petita presentació'', però llavors Pedrolo li va ''regalar'' els versos, que Millà valora molt perquè estan dedicats exclusivament a ella.

L'acte també ha comptat amb la presència de l'alcalde en funcions de Cervera, Joan Valladaura, i el regidor de cultura en funcions, Juli Lago, que al seu torn ha demanat a les noves administracions que continuïn apostant per un premi literari com és el 7 Lletres.

L'exposició reprodueix el títol d'una obra teatral escrita per Manuel de Pedrolo el 1963: L'ús de la matèria, i que Mariona Millà va plasmar sobre tela el 1978 amb la força expressionista que caracteritza tota la seva obra i que tradueix en formes plàstiques, directes i contundents, el concepte angoixant que domina l'obra teatral de Pedrolo.

L'exposició es construeix a partir de 5 àmbits temàtics. El primer espai està dedicat exclusivament al Manuel de Pedrolo dramaturg i és on es troben, entre d'altres, un retrat inèdit de l'autor que Millà ha fet de forma expressa per aquesta ocasió. El segon àmbit té com a protagonista els autors teatrals i s'hi troben representats una part important dels nostres referents com Guimerà, Rodoreda, Calders, Espriu, Martí i Pol, Brossa, i Benet i Jornet, entre d'altres.

Segueixen els àmbits dedicats a l'obra teatral i el procés creatiu on es troben una llarga relació de títols i d'actors i actrius de reconegut prestigi de l'escena catalana, perfectament identificats en l'exposició i el catàleg, i representats en forma d'esbossos i apunts del natural realitzat durant els assajos i funcions en públic, i quadres més elaborats amb textures innovadores.

Tanca l'exposició l'apartat d'homenatges. Es tracta de cinc murals de gran format pintats per commemorar els 15 anys de Centre Dramàtic de la Generalitat al Teatre Romea i que esdevenen autèntiques lloances a l'autor, al director, a l'actor, a l'escenografia, al vestuari i maquillatge i al públic.

stats