Publicitat
Publicitat

OBITUARI

Personalitats de la cultura i la política ressalten la figura de Semprún

De Zapatero a Durão Barroso incideixen en els vessants de lluitador, polític, literari, europeïsta i d'esquerres de Jorge Semprún

Jorge Semprún ha estat homenatjat avui per representants de la cultura i la política espanyols i francesos, que han ressaltat la figura de l'escriptor i exministre, mort ahir a la nit a París als 87 anys.

José Luis Rodríguez Zapatero, president del Govern: "Jorge Semprún estarà ja sempre en la història dels millors demòcrates d'Europa i d'Espanya". Va ser "un militant de les llibertats, un militant de la cultura, del pensament" i, a més, "un bon ministre de Cultura del Govern d'Espanya".

Nicolas Sarkozy, president francès, ha dit que va ser "un dels grans actors d'una època tràgica però enlluernadora de la història intel·lectual i literària" de França i una "figura tutelar entre els escriptors compromesos del segle XX, que va contribuir de forma decisiva, a través del seu talent multiforme de novel·lista, de memorialista, de poeta i també de guionista i dialoguista de pel·lícules, a la comprensió dels ressorts dels totalitarismes ".

Felipe González, expresident del Govern ha dit que va ser un "fantàstic" ministre de Cultura. González ha destacat d'ell la seva "immensa vàlua personal". En una declaració remesa als mitjans de comunicació, González ha recordat que el va cridar per formar part del seu Govern per diverses raons, però sobretot per la seva vàlua i pel que representava per a Espanya i per Europa, després de passar pels camps de concentració nazi.

François Fillon, primer ministre francès: "És la figura emblemàtica d'un període enfrontat a la violència de la història, a la mentida ideològica i la necessitat inextingible d'una generació de recuperar els senders de la dignitat i la democràcia".

Mario Vargas Llosa, premi Nobel de literatura, ha dit que l'obra de Semprún és "un testimoni viu" de "tota la problemàtica" del segle XX perquè va viure des de "la lluita contra el nazisme" a "la il·lusió del comunisme". "Era a la línia d'escriptors que van ser més aviat homes d'acció" en "èpoques terribles".

Ángeles González-Sinde, ministra de Cultura, ha destacat que va ser un dels titulars d'aquest ministeri que més prestigi li ha donat, i que "millor va entendre quina és aquesta funció que l'Estat ha de complir en la gestió de la cultura".

Frédéric Mitterrand, ministre francès de Cultura: "Quedarà per a tots nosaltres com una de les millors figures del pensador compromès al servei de l'ideal europeu".

José Manuel Durão Barroso, president de la Comissió Europea, ha dit que la mort de Jorge Semprún representa "no només la pèrdua d'un gran europeista, la convicció a Europa ha estat una inspiració per a tots els que defensem l'ideal europeu, sinó també una gran pèrdua per a la literatura europea, francesa i espanyola ".

La Federació de Comunitats Jueves d'Espanya (FCJE) ha destacat que Jorge Semprún "va aconseguir sobreviure" al camp d'extermini de Buchenwald (Alemanya), "però d'allà se'n va endur dos records inesborrables: l'olor de carn cremada i el nombre 44.904 tatuat a la seva pell".

Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT