ART
Cultura 01/06/2012

Un polèmic Peter Greenaway enceta la Fira Loop de videoart

El britànic Peter Greenaway va escalfar ahir l'ambient de la Fira Loop vaticinant la mort del cinema. La fira internacional de Barcelona obre amb l'exposició de 46 galeries a l'Hotel Catalonia Ramblas.

Antoni Ribas Tur
2 min
Peter Greenaway va presentar una obra amb cinc pantalles i realitzada completament per ordinador que aborda la problemàtica de l'escalfament global del planeta.

BARCELONA.Aquest cap de setmana Barcelona és la capital del videoart. Avui obre les portes al públic a l'Hotel Catalonia Ramblas la desena edició de Loop, la fira internacional de videoart de Barcelona. Hi participen, per rigorosa invitació del seu comitè de selecció, 46 galeries de 13 països. Cadascuna presenta una sola peça, i la xifra d'estrenes mundials, 21, és la més important de la trajectòria de la fira. Entre els artistes representats n'hi ha de consagrats com Gary Hill, Helena Almeida i Teresa Margolles, però també es podran veure obres de creadors més joves també consolidats com Daniel Jacoby, Wilfredo Prieto, Ignacio Uriarte i Carles Congost.

L'estrella de la jornada per a professionals que es va celebrar ahir va ser el cineasta britànic Peter Greenaway. Presenta l'única peça de la fira generada completament per ordinador -i la més cara, costa 20.000 euros- i va aprofitar l'ocasió per reivindicar el seu caràcter de pioner. "El vídeo no és el germà petit del cinema, ha de buscar les seves pròpies característiques i els seus propis formats. Els videoartistes estan antiquats, segueixen fent petites pel·lícules. El vi nou s'ha de posar dins ampolles noves", va etzibar, abans d'afirmar que "el cinema ha mort". Tot i que no li agrada parlar d'aquest tema - "Em posa agressiu", assegura- reconeixia: "M'agrada fer pel·lícules, encara que només se les mirin el meu germà i el seu gos". El vídeo que exposa l'autor de The pillow book aborda la problemàtica del canvi climàtic. Per explicar el procés d'escalfament global, ha resumit 40.000 anys de la història del planeta en quatre minuts i ha distribuït les imatges, moltes de les quals abstractes, en cinc pantalles. "La meva peça és molt més 3D que Avatar . T'ofereix múltiples punts de vista i parla del passat, del present i del futur", va subratllar.

La mort i el futur del cinema

"El futur del cinema és l'animació, ja no calen actors de carn i ossos, l'estudi Pixar ja va trencar amb això fa uns anys", va aventurar Greenaway. Però abans ja havia condemnat a mort la indústria de Hollywood: "Amb els telèfons mòbils tots ens hem convertit en cineastes, i no hem de partir per la comunicació i la distribució, podem enviar els vídeos a l'altra banda del món en menys d'un minut".

La participació de galeries d'arreu del món i la presència, ahir, de diversos professionals i col·leccionistes estrangers demostren la bona salut internacional de Loop. La col·leccionista italiana Patrizia Sandretto, presidenta de la fundació que porta el seu nom a Torí, va fer una visita llampec a Barcelona per assistir a la fira. Ja atresora 200 vídeos. "És un llenguatge molt directe. Treballar amb els artistes i col·laborar en les seves produccions és una manera d'entendre què passa al meu voltant. L'art no és només estètica", afirma.

stats