Cinema

Peter Weir i Pam Grier, primers convidats de Sitges

El director de 'Master and Commander' i l'actriu de 'Jackie Brown' seran homenatjats al festival

El director Peter Weir i l'actriu Pam Grier són les dues primeres visites confirmades de la 51a edició del Festival de Cinema de Sitges, que tindrà lloc del 4 al 14 d'octubre. El responsable de títols com 'Master and Commander', 'El club dels poetes morts' i 'El xou de Truman' rebrà el Gran Premi d'Honor, mentre que a la protagonista de 'Jackie Brown', musa de Quentin Tarantino i mite del cinema 'blaxploitation' dels anys 70, se li lliurarà la Màquina d'Or.

Sala va emmarcar l'homenatge a Pam Grier en un reconeixement més general al paper de la dona en el cinema de gènere, un "triumvirat de dones fortes i perilloses" que completen el premi Nosferatu a l'actriu alemanya Helga Line, figura clau del fantàstic espanyol dels 60, i la Maria d'Or a la nord-americana Tracy Lords, mite polèmic del cinema porno dels 80 i posteriorment reciclada com a icona pop per John Waters.

El Sitges d'enguany estarà dedicat al clàssic de Stanley Kubrick '2001. Una odissea a l'espai', que celebra el cinquantè aniversari. Però el festival farà extensiu l'homenatge al cinema fantàstic del 1968, un any que el director de Sitges, Ángel Sala, qualifica d'"extraordinari, un any clau per al gènere fantàstic amb pel·lícules importantíssimes com 'El planeta dels simis', 'La llavor del diable' i 'La nit dels morts vivents'". La pròxima edició també celebrarà el bicentenari de 'Frankenstein' amb un cicle retrospectiu que destacarà el punt de vista femení de l'autora de la novel·la, Mary Shelley; i amb motiu del 40è aniversari de 'Halloween', la pel·lícula que va llançar la carrera de John Carpenter i va inaugurar el gènere 'slasher', protagonista d'una gran retrospectiva en aquesta edició.

De Lars Von Trier a Nicolas Cage

Pel que fa a la programació d'aquesta edició, Sala ha avançat alguns dels primers títols. De la collita de l'últim Festival de Canes, Sitges rescatarà algunes de les millors pel·lícules vistes al festival: la italiana 'Lazzaro Felice', d'Alice Rohrwacher, la fascinant 'Under the silver lake', del nord-americà David Robert Mitchell, el thriller romàntic coreà 'Burning', de Lee Chang-dong, la polèmica 'The house that Jack built', del danès Lars Von Trier, que protagonitza Matt Dillon en la pell d'un assassí en sèrie, i l'últim treball del francès Gaspard Noé, 'Climax', premi de la secció paral·lela Quinzena dels Realitzadors, d'on també arriba la salvatge i hipnòtica 'Mandy', de Panos Cosmatos, amb un Nicolas Cage desencadenat.

A l'aparador de Sitges també hi caben el cinema 'indie' ('Piercing', amb Laia Costa), el cinema francès ('Ghostland', de Pascal Laugier i 'La nuit a dévoré' le monde', debut en el gènere zombi de Dominique Rocher), el terror llatinoamericà ('Aterrados', de l'argentí Demián Rugna) i l'homenatge en clau 'retro' de 'Summer of 84', el retorn dels directors de 'Turbo Kid' François Simard i Yoann-Karl Whissell.

Ángel Sala no ha revelat quin serà el film inaugural, però sí que el festival preveu cinc opcions diferents. "Totes cinc són pel·lícules molt potents i tant podria ser una cinta catalana com europea o nord-americana, totes les opcions estan obertes". El director ha garantit "una presència important" del cinema català en la programació i el compromís del festival amb les obres en realitat virtual. "No hi haurà cap debat sobre Netflix: tindrem sèries de Netflix i pel·lícules de Netflix", ha afirmat Sala subratllant l'afinitat de Sitges amb les plataformes 'streaming'.