ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 04/06/2018

Petons homosexuals i pilotes de goma ballen a Figueres

El pes de les peces estrangeres en la programació és una de les característiques del festival especialitzat en dansa, que fins a l’any passat s’anomenava Agitart

N. J.
2 min
Don’t, kiss es podrà veure al festival Figueres Es Mou el 6 de juliol.

BarcelonaA mig febrer, una agent cívica de l’Ajuntament de Figueres va cridar l’atenció a dos nois que es petonejaven en un parc. La parella va ser acusada d’incívica en una acció homòfoba justificada per l’agent perquè, des del seu punt de vista, els nois estaven “ofenent la resta de ciutadans” i protagonitzant “un escàndol públic”. L’impacte d’aquells fets va marcar el municipi, fins al punt que la cinquena edició del festival Figueres Es Mou -que enguany serà del 2 al 8 de juliol- hi posa ara un dels seus focus.

“Volem fer reflexionar la gent de la ciutat i crear debat a través de la dansa”, explica el fundador i director del festival, Roger Fernández. Amb aquest objectiu hi han convidat artistes com l’italià Fabio Liberti, que portarà als carrers de Figueres Don’t, kiss. L’obra consisteix en un duet encapçalat per dos ballarins que es fan un petó durant tot l’espectacle i és un dels 10 muntatges internacionals d’enguany. El pes de les peces estrangeres en la programació és una de les característiques del festival especialitzat en dansa, que fins a l’any passat s’anomenava Agitart. Figueres Es Mou, que en aquesta edició compta amb una trentena de propostes i tres estrenes, va néixer a partir d’una beca. En els últims cinc anys el festival s’ha consolidat com una de les cites rellevants de l’escena del moviment a Catalunya. A banda de Liberti, entre els convidats aquest any hi ha l’israelià Yotam Calo’ Livne, que portarà la peça Anyone sobre una relació de parella; els suïssos Beaver Dam Dance, que ballaran per reflexionar sobre la societat amb Into Outside i els mexicans Carla Segovia i Guillermo Aguilar, que viatjaran fins als 90 amb One hit wonder.

Més enllà de l’homofòbia, Figueres també va quedar colpida pels fets de l’1-O, motiu pel qual el festival se’n farà ressò. Fernández assenyala que el referèndum el van “viure molt” perquè van tenir “els cops molt a prop” i que la ciutat va quedar tocada. Hi reflexionaran amb l’estrena de Painball, l’últim espectacle de Les Impuxibles i que després viatjarà fins a Fira Tàrrega. La peça posa en joc un conjunt de pilotes per parlar de democràcia i violència mitjançant música de Clara Peya, coreografies d’Ariadna Peya i textos de Bel Olid. Serà una de les tres estrenes del festival, que per primera vegada acull muntatges que no s’han representat abans. Les altres dues estrenes seran Kostelic, un espectacle d’humor a càrrec dels bascos Capicua, i Un carrer és, en què la companyia Com un Llum Teatre plantejarà accions participatives per definir l’espai públic.

Una altra de les novetats és una ruta en bicicleta que farà parada a espais com el cementiri i l’skate parc, on es representaran l’obra grega Trajectory: A tragedy of a Victory, de Margarita Trikka Cie, i Evolutio, de la britànica Crystal Zillwood.

stats