Cultura 28/01/2011

Suïssa descobreix Ramon Casas i Rusiñol

Degut al domini de l'impressionisme francès, la pintura catalana i espanyola de finals de segle XIX és poc coneguda fora de l'Estat. Una exposició a Suïssa vol canviar aquesta situació.

Redacció
1 min

BarcelonaAmb el títol De Sorolla a Picasso 1880-1918, la fundació suïssa L'Hermitage presenta un centenar d'obres d'una vintena d'artistes catalans i espanyols representatius de l'anomenada “Generació de 1898”, segons informa Efe.

Mentre que la pintura catalana i espanyola del segle XIX va tenir l'originalitat de ser impressionista i autònoma alhora, gairebé és desconeguda fora de l'Estat degut al domini que l'impressionisme francès va tenir a l'època, un fet que aquesta exposició vol ajudar a canviar. Entre la mort de Goya i el període cubista de Picasso, a més del mateix Picasso, Miró i Dalí, va haver-hi artistes com Sorolla, Anglada Camarassa, Aureliano de Beruete, Antoni Fillol, Ramon Casas, Cecilio Pla, Santiago Rusiñol o Ignacio Zuloaga, entre d'altres, que van tenir l'ambició de posar l'art català i espanyol en consonància amb el que passava a la resta d'Europa i sortir de l'aïllament en el qual es trobaven.

“A finals del segle XIX, Espanya era el cosí pobre d'Europa, estava replegada sobre sí mateixa i més de la meitat de la població era analfabeta, i això va generar una necessitat de sortir d'aquest complex d'inferioritat” afirma William Haumpton, comissari de l'exposició.

stats