Un home s'amagava a 'L'habitació blava' de Picasso

Investigadors dels Estats Units han descobert una imatge sota el famós quadre de l'artista

Un grup d'investigadors dels Estats Units ha descobert ocult a 'L'habitació blava' (1901), una de les primeres obres mestres de Pablo Picasso (1881-1973), el retrat d'un home amb el cap reposant damunt el braç.

Una de les expertes que va participar en la troballa, la restauradora Jennifer Mass, directora del laboratori de recerca del Museu de Winterthur (Delaware, EUA), ha explicat que la imatge va aparèixer en examinar la pintura amb rajos X i amb un escàner hiperespectral.

Com a resultat d'aquest treball, liderat pel físic Arthur Woll, de la Cornell University, i en el qual també van col·laborar conservadors del museu privat The Phillips Collection de Washington, propietari de l'obra, i de la Galeria Nacional, es va mostrar el retrat d'un home d'identitat encara desconeguda.

Vestit amb jaqueta i corbata de llacet, l'home que Picasso va pintar en el mateix llenç que 'L'habitació blava' porta barba i apareix amb el cos inclinat i amb el cap recolzat sobre la mà dreta. "La imatge subjacent, que es creu que va ser realitzada també el 1901, té algunes similituds amb 'L'habitació blava', com els contorns en un blau prussià fosc", ha detallat Mass.

Un descobriment, però no una sorpresa

La pintura camuflada en 'L'habitació blava' no és la primera que es descobreix oculta sota una obra de Picasso, ja que en els últims anys diverses restauracions han revelat treballs amagats, com el que el Museu Guggenheim va trobar a 'Dona planxant' el 2012.

L'objectiu dels investigadors, va afegir la restauradora, era analitzar la paleta de colors i els mètodes de treball que Picasso va utilitzar en aquesta obra que el pintor espanyol va realitzar als 20 anys, acabat d'arribar a París. "Vam començar aquesta investigació per determinar els materials i mètodes que Picasso va emprar en aquest any crític en què va culminar la seva transició de pintar escenes de la vida nocturna parisenca del canvi de segle al seu 'període blau'", ha indicat Mass.

La restauradora del Museu Winterthur va afirmar que amb prou feines s'ha estudiat aquesta etapa de joventut de l'obra de Picasso, que va qualificar com un "punt d'inflexió" i a la qual va arribar abans del seu període cubista, el que li va donar més fama.

'L'habitació blava' és un oli sobre llenç de mida mitjana –de 50,49 centímetres d'alt per 61,6 centímetres de llarg– que va ser adquirit per The Phillips Collection el 1927. En aquesta obra, que mostra la figura d'una dona nua banyant-se en una habitació, predominen els colors blaus amb tons violeta i, segons la restauradora del Museu Winterthur, la paleta utilitzada per Picasso "ajudarà a la preservació a llarg termini d'aquest quadre" .