Art
Cultura 30/10/2011

Picasso, al rescat del mercat de l'art

Christie's i Sotheby's compten amb Picasso, Matisse i altres gegants de l'art modern per enlairar les subhastes de la tardor que es desenvoluparan aquesta setmana a Nova York, i que podrien arribar als 400 milions de dòlars

Afp
2 min
'L'Aube', de Picasso, pot arribar als 25 milions de dòlars

Nova YorkChristie's obre el ball dimarts amb dos retrats pintats als anys 1930 pel geni malagueny, Femme endormie i Tête de femme avec chapeau mauve. Les dues obres tenen un preu estimat d'entre 12 i 18 milions de dòlars per la casa de subhastes, que espera recollir més de 215 milions de dòlars en una única jornada. "Picasso és el patró or dels col·leccionistes del món sencer. Christie's ha venut quatre obres de Picasso a preus que superen els 15 milions de dòlars des de primers d'any", subratlla la casa britànica.

És, tanmateix, una escultura de Degas, Petite danseuse de quatorze ans, qui serà l'estrella del dia, amb un preu que estaria entre els 25 i els 35 milions de dòlars.

Sotheby's prendrà el relleu dimecres amb L'Aubade de Picasso, tela estranya i eròtica amb un preu estimat que es bellugarà entre els 18 i els 25 milions de dòlars. El quadre representa el mateix artista, amb trets joves, que pretén despertar una dona nua amb el so d'una flauta. Aquesta obra dels anys 1960 il·lustra els fantasmes del pintor al final de la seva vida.

"Picasso tenia molta por de la mort. Per ell, seguir viu volia dir pintar i fer l'amor", comenta David Norman, president del departament dels impressionistes de Sotheby's.

La casa de subhastes americana espera recollir en total uns 185 milions de dòlars amb una oferta "lleugerament creixent en el nombre de lots, cosa que reflecteix potser una més gran confiança" del mercat, segons Simon Shaw, director d'art modern i impressionista.

Un bronze de Matisse, Nu de dos, podria donar la campanada gràcies a una estimació d'entre 20 i 30 milions de dòlars. Aquesta obra forma part d'un conjunt de quatre escultures que no ha trobat comprador per culpa del seu preu després que la fundació Burnett (Texas) volgués vendre-les en grup. Les escultures "han provocat un interès enorme però el preu demanat es trobava més enllà del que el mercat es podia permetre", diu Norman. Cadascuna de les quatre escultures, doncs, es vendran per separat durant el que resta d'any.

Entre els altres lots més esperats hi figura un superb quadre bucòlic de Gustav Klimt, Litzlberg am Attersee, que podria superar els 25 milions de dòlars.

stats