Cultura 04/10/2011

"Picasso, quin geni... llàstima que no pinti": 10 'punyalades' entre artistes universals

Marc Chagall ironitzava sobre l'obra de l'autor del 'Guernica'. Però la llista de pintors que han insultat col·legues és llarga. Dalí va ser molt prolífic

Ara
2 min
Salvador Dalí envoltat de reproduccions de les seves obres

BarcelonaPer més que hagin semblat molt seriosos en els llibres de text que ens han instruït sobre art, els artistes més universals i més destres amb el pinzell també eren molt hàbils a l'hora de malparlar dels seus companys d'ofici. Aquestes crítiques, algunes de molt cruels, surten a la llum en un top 30 publicat per la revista Flavourwire. Artistes d'arreu del món i de tots els temps surten retratats en una llista que repassa els retrets més ocurrents retrets i les crítiques més àcides.

Us n'hem seleccionat 10, quatre de les quals són obra de Salvador Dalí, que no es mossegava la llengua.

  1. Marc Chagall sobre Picasso: "Picasso, quin geni... llàstima que no pinti"
  2. Andy Warhol a Jasper Jones: "És genial. Fa uns dinars meravellosos"
  3. Dalí a Piet Mondrian: "Els crítics més idiotes han fet servir durant anys el nom de Piet Mondrian per representar el súmmum de l'activitat espiritual. Jo Salvador, us puc dir que Piet, amb una "i" menys no hagués estat més que pet, que és la paraula francesa que es fa servir per anomenar els pets".
  4. Renoir a Da Vinci: "M'avorreix. Hagués hagut de quedar-se arreglant les seves màquines voladores".
  5. Frida Khalo sobre els surrealistes europeus: "Són tan rematadament intel·lectuals i tan dolents que no els puc suportar més... Preferiria asseure'm al Terra del mercat de Touluca i vendre 'tortillas' abans que fer qualsevol cosa amb aquestes putes artístiques de París"
  6. William Blake a Rubens: "Des del meu punt de vista, els colors de Rubens són desagradables. Les seves ombres són d'un marró fastigós, una mica paregut a un excrement"
  7. Michelangelo a Raphael: "Tot el que sap ho va aprendre de mi"
  8. Dalí a Picasso: "Va acabar amb l'art modern ell sol amb un sol dia. Va ajuntar tota la lletjor que la resta havien tardat anys en produir"
  9. Dalí a Cézanne: "Vaig començar un esdeveniment artístic a Nova York anunciant davant de 300 persones que Cézanne era una catàstrofe. Tots ells em van aplaudir. A més, ningú sabia qui havia estat Cézanne".
  10. Dalí a Jackson Pollock: "És com una indigestió de sopa de peix"
stats