Pisarello assegura que l’estàtua de Colom no es tocarà

Enviar l’estàtua de Colom, que domina la part baixa de la Rambla -i tots els ornaments de la base de la columna, que fan enaltiment de la conquesta d’Amèrica-, a un museu i situar, en el seu lloc, “un símbol de la resistència americana contra l’imperialisme, l’opressió i la segregació indígena i afroamericana”, que no entren a concretar. És la polèmica proposició que la CUP de Barcelona té previst portar a debat en el plenari d’aquest divendres.

El tinent d’alcalde Gerardo Pisarello, però, ja ha dit l’estàtua de Colom es quedarà on és. “Treure l’estàtua de Colom no forma part de les actuacions previstes”, va assegurar ahir al Born Centre de Cultura i Memòria durant la presentació del cicle Evocacions de la ruïna. “Volem recuperar la memòria abolicionista però no treure estàtues. En aquests moments la nostra prioritat, i fa temps que hi treballem, és la intervenció a la plaça Antonio López”, va afegir. Pisarello va recordar que també s’està treballant en la recuperació de noms que van ser crítics amb el tràfic d’esclaus, com Bartolomé de las Casas i Clotilde Cerdà, la filla d’Ildefons Cerdà. CiU, ERC i C’s també s’han mostrat en contra de retirar l’escultura.

Una estàtua de Kim Jong-un

A Els matins de TV3 el regidor de la CUP Capgirem Barcelona Josep Garganté va defensar la proposta del seu grup. “Antonio López era un esclavista, però Colom també”, va assenyalar. “S’apropa el 12 d’Octubre, és una data que amaga moltes pressions nacionals i colonials, i vam pensar que, a banda de la plaça d’Antonio López, havíem de replantejar la resta d’estàtues de Barcelona”, va afegir. Garganté no va concretar quina alternativa proposen, però va dir que hauria de ser “algun representant de la resistència, algú relacionat amb el poder negre”. Les reaccions dels partits de l’oposició a l’Ajuntament no es van fer esperar, i tant Ciutadans com el PP van qualificar la proposta “d’absurda i ridícula”. “A la CUP només li falta demanar la reconversió de l’estàtua de Colom per una de Kim Jong-un assenyalant Ítaca”, va reblar el president del grup municipal popular, Alberto Fernández Díaz.

Més continguts de