Llibres
Cultura 14/10/2016

Planeta alerta sobre la pirateria: "De la conducta de cadascú depèn el destí de tots"

Demà se celebra la 65a edició del premi Planeta, dotat amb 600.000 euros. Enguany s'hi han presentat 552 llibres, "rècord absolut de participació"

i
Jordi Nopca
3 min
El president de Planeta, Josep Creuhera

BarcelonaEl premi Planeta fa 65 anys, però no té cap intenció de jubilar-se. "El nostre grup té editorials aquí i a fora, mitjans de comunicació, productores de televisió... i si ens mirem només el negoci editorial, estem entre els deu primers grups del món", ha recordat el president de Planeta, Josep Creuheras, al recinte modernista de l'hospital de Sant Pau i de la Santa Creu, lloc escollit pel grup per celebrar que aquest dissabte a la nit es farà públic el nou guanyador o guanyadora del guardó. Dotat amb 600.000 euros, és el segon més alt del món, després del premi Nobel, i al qual s’han presentat 552 novel·les, "rècord absolut". Dels 64 premiats anteriors se n’han venut més de 42 milions d’exemplars. "La xifra mitjana de vendes del Planeta és de 650.000 exemplars", ha dit el president del grup. "Si fem una divisió ràpida, a cada casa del país hi ha dos premis Planeta".

"La gran amenaça del llibre és la pirateria –ha dit Creuheras. És una gran preocupació, un atemptat, un robatori i un menyspreu a la cultura. Pateix tota la cadena del llibre, de l’autor al llibreter, passant per l’editor". Més tard, ha afegit: "Cal més contundència en l'aplicació de la legislació, però també en la conscienciació del que s'està fent".

Elogi de les llibreries

"Som el segon premi més ben dotat, però últimament el Nobel està una mica desvirtuat, i potser no ens quedi més remei que liderar el rànquing –ha començat Jesús Badenes, director de l’àrea de llibres de Grupo Planeta, abans de fer un balanç del mercat. Que el llibre infantil i juvenil creixi, com està passant, és garantia de futur". Pel que fa al llibre digital, ha recordat que representa "menys del 4%", i el comerç electrònic de llibre en paper representa el 7%. "Cal recordar que 9 de cada 10 llibres es continuen comprant en llibreries", ha dit Badenes, que ha llançat un missatge optimista pel que fa als índexs de lectura: "Quan vaig arribar a Planeta el 2000, l’índex de lectura a Espanya era del 39%. Ara ronda el 60%. L’augment és notable". Pel que fa a la pirateria, Badenes ha citat una frase d’Alexandre el Gran: "De la conducta de cadascú depèn el destí de tots".

L'entrada al mercat italià

"Un dels grans reptes de Planeta és fer créixer el nombre de lectors a Espanya, i hem d’utilitzar tots els mitjans per arribar-hi, des de les xarxes socials fins a explorar totes les formes de ‘storytelling’: el 60% de pel·lícules que han guanyat un Oscar han estat basades en pel·lícules –ha continuat Badenes. També tenim la intenció d’augmentar la internacionalització. Ja som presents a 12 països de l’Amèrica Llatina i a França, i aviat serem presents a Itàlia".

Després de la roda de premsa, l'equip directiu de Planeta ha confirmat que la propera Setmana Santa publicaran el primer llibre de literatura en italià fruit de la nova empresa constituïda en el mercat italià, DeA Planeta Libri, participada al 50% pel seu soci italià De Agostini, i que tindrà seu a Milà.

Barrejar els gèneres

Pel que fa al premi, Emili Rosales –secretari del jurat– ha explicat que entre les novel·les finalistes destaquen "els encreuaments genèrics" i que, en definitiva, "es volen explicar les mateixes històries de sempre però en clau feliç". Entre les deu novel·les finalistes hi ha una història ambientada a l'Argentina de la dècada dels 20 del segle passat ('Tinta corrida', presentada amb el pseudònim de Mariano Negri), una intriga vaticana "que recorda a 'El codi Da Vinci' però ben escrita", segons ha recordat Juan Eslava Galán, cosa que ha provocat que molts dels presents riguessin ('Siete lágrimas rojas', de Blanco Dálmata), una novel·la ambientada a la Grècia de Sòcrates ('El nacimiento', d'Óscar García) i la història de superació d'una noia de 31 anys que acaba de deixar-ho córrer amb la seva parella ('Con un par de alas', de Hope).

L'edició de l'any passat va ser la primera sense el president del Grupo Planeta José Manuel Lara Bosch, que va morir el 31 de gener del 2015 a conseqüència d'un càncer. El fill de Lara, José Manuel, va recordar en aquella ocasió la figura del seu pare, emocionat, i també frases com la polèmica "Si Catalunya fos independent, Planeta se n'hauria d'anar a Saragossa, a Madrid o a Cuenca". Quan després un periodista li va demanar que expliqués si es mantenia la posició de l'empresa sobre aquesta qüestió, va contestar: "Sí, sí, pensem el mateix que va dir el pare l'any 2012".

stats