Art

Jaume Plensa, acadèmic d'honor de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts

La institució reconeix "els mèrits i l'alta qualitat i la internacionalitat" de l'obra de l'escultor barceloní

Jaume Plensa (Barcelona, 1955) ha estat escollit acadèmic d'honor de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi en reconeixement als seus mèrits i a l'alta qualitat i internacionalitat de la seva creació escultòrica, segons ha anunciat aquest dimarts la institució en un comunicat. El ple de l'Acadèmia ho va aprovar el 17 de desembre, després que l'artista recollís el Premi Velázquez d'Arts Plàstiques a finals de novembre.

Al llarg de la seva trajectòria, Plensa ha rebut el Premio Nacional de les Arts Plàstiques (Madrid 2012), la Medaille des Chevaliers des Arts et Lettres Ministeri de Cultura (França, 1993), el Premi de la Fondation Atelier Calder, Saché (França, 1996) i  el Premi Nacional de Cultura d'Arts Plàstiques de la Generalitat de Catalunya (Barcelona, 1997). També ha estat investit doctor 'honoris causa' per la School of the Art Intitute de la Universitat de Chicago (Chicago, 2005), i ha rebut el Mash Award for Public Sculpture (Londres, 2009) i el Premio Nacional d'Art Gràfic (Madrid 2013).

La seva obra ha estat exposada en nombroses galeries i museus d'Europa, els Estats Units i el Japó; exposa regularment el seu treball a París, Nova York i Chicago. De fet, en  una entrevista que li va fer Carles Capdevila el gener del 2013 explicava que ni tan sols té galeria a Catalunya, però que li agrada viure aquí i que és "molt mediterrani". "Tinc els ulls als dits, necessito tocar i acariciar les coses", confessava.