Música

El PopArb desapareixerà després de l'edició del 2015

La constatació d'un final de cicle porta el festival d'Arbúcies a plegar veles després d'onze anys

L'edició del PopArb que se celebrarà a Arbúcies els dies 26 i 27 de juny serà l'última. Aquesta és la decisió que ha pres l'organització del festival després de valorar les dificultats per tirar endavant una proposta sense el finançament necessari per fer-la sostenible. Així les coses, els concerts d'aquest any tindran un caràcter especial, perquè serà l'última vegada que Arbúcies acollirà el PopArb després d'onze anys.

En un comunicat fet púbic aquest divendres, l'organització del PopArb explica que desitjava i confiava que una programació atrevida, al seu parer tremendament interessant i de qualitat com la d’enguany, despertaria l’interès del públic que ha assistit al festival els darrers últims anys. "Però no ha estat així. Les coses no sempre surten com un espera. La venda d’entrades no està funcionant al ritme que el PopArb requereix per tal d’assegurar-ne la continuïtat. Malgrat tot, l'equip del festival està convençut que tots aquells que ja han comprat l'entrada i els que vulguin adquirir-la per acomiadar-se del popArb en l’onzena i darrera edició, gaudiran del millor final possible".

Segon explica la directora del festival, Anna Cerdà, "per sostenir un format com aquest (petit però de producció cuidada), creiem que cal la complicitat de l’escena i la premsa, la feina i la dedicació de molta gent, un públic atrevit que vulgui i pugui comprar entrades, institucions que apostin fort per un projecte pensat com un servei públic i un cert suport privat". "En els últims anys –afegeix Cerdà–, l’únic que ha mantingut l’aposta inicial (i l’ha augmentada) és el nostre patrocinador principal, Estrella Damm. El públic està durament afectat per la crisi i atrapat en una certa bombolla de festivals (o potser simplement ja no li interessa el popArb). I les institucions que ens ajuden o ens han ajudat (Ajuntament, Diputació de Girona, Generalitat de Catalunya) han patit problemes de finançament que de retruc ens han afectat. I no oblidem l’IVA cultural. Si el popArb pot presentar un expedient d’onze edicions de qualitat és gràcies a la confiança que ens han fet els artistes, mànagers i promotors des del 2005, quan aquesta 'nova escena' catalana no era gens coneguda, gràcies als periodistes que, tot i la precarietat amb què treballen, no han deixat de difondre el festival i, sobretot, gràcies a l’exèrcit imparable de voluntaris, tècnics, proveïdors i col·laboradors de tota mena que han treballat amb una professionalitat inqüestionable i amb una motivació a prova de bombes per oferir un bon festival al nostre públic fidel, que sempre ha demostrat complicitat, entrega i confiança. És per preservar tot aquest llegat, per no degradar-lo, que creiem que és el moment de parar, de celebrar tot el que hem fet, i de fer-ho plegats: volem aplegar-nos al popArb15 i felicitar-nos. Amb esforç, alegria i rauxa, tal com vam néixer, llançant-nos-hi de cap”.

Tot i ser l'últim, aquest PopArb té un aire de renovació, amb projectes com la festa d'improvisació batejada com la Nit del Caballo Cantador, en què el públic compartirà el xou amb Za!, la violinista Sara Fontán, Miguel Ángel Blanca (Manos de Topo), Guillamino, Estel Boada i Gemma Tutusaus. També hi haurà una sessió de poesia de combat, 'Anarquia és independència', protagonitzada per Martí Sales, Núria Martínez-Vernis, David Caño i Roger Peláez.

Per aquest PopArb de comiat passaran també Joan Miquel Oliver, Le Petit Ramon, Leonmanso, The New Raemon, The Seihos, Xarim Aresté, Ferran Palau, Núria Graham, Coriolà, CARLA, Camp David, Da Souza i el de Halldor Mar amb el Cor Lutiana, entre d'altres representants del pop fet als Països Catalans.

 

 

Més continguts de