Publicitat
Publicitat

El Prado descobreix la seva 'Gioconda'

La còpia que hi ha a Madrid va ser realitzada al mateix temps que la de Da Vinci, s'atribueix a dos alumnes seus i es conserva en més bones condicions que l'original

El Museu del Prado conserva una còpia de 'La Gioconda' de Leonardo da Vinci. Després de restaurar-la, ha descobert que va ser pintada pels deixebles de Da Vinci mentre l'artista pintava l'original. S'ha arribat a aquesta conclusió després d'observar l'obra amb llums infrarojos i descobrir que les rectificacions de la còpia són gairebé les mateixes que hi ha a l'original. Això fa pensar que el deixeble de Da Vinci que la va pintar va presenciar el procés de creació de l'original i que va fer els mateixos canvis que el seu mestre. Sempre s'havia datat l'obra al primer terç del segle XVI, però ara s'atribueix a dos dels alumnes més pròxims a Da Vinci: Andrea Salai i Francesco Melzi.

Fonts del museu han informat avui a Efe que els restauradors han descobert sota el fons negre del quadre, afegit posteriorment, el mateix paisatge toscà que hi ha a la 'Mona Lisa' del Louvre. La còpia que conserva el museu madrileny està en més bon estat de conservació i permet aportar noves dades sobre l'enigmàtic retrat de Lisa Gherardini i el seu icònic somriure. La còpia del Prado permet observar amb més nitidesa l''sfumato' de Leonardo, la cèlebre tècnica creada per l'artista, i ha permès descobrir que la Mona Lisa no era tan madura como s'intueix a l'original.

La còpia del Prado té unes dimensions molt semblants a l'original (76x57 cm la del Prado, 77x53 cm l'original) i està feta sobre fusta de noguer, la mateixa que l'original –s'havia pensat que era fusta de roure i que la còpia no s'havia fet a Itàlia. La descoberta serà presentada oficialment el 21 de febrer. L'obra viatjarà a l'exposició que el Louvre prepara sobre la 'Santa Ana' de Leonardo, que estarà oberta del 29 de març al 25 de juny.

Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT