CINEMA
Cultura 21/02/2012

Preestrena d''Any de Gràcia' a les quatre capitals catalanes

Aquest vespre, quatre cinemes de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona preestrenen la nova pel·lícula de Ventura Pons. Els lectors de l'ARA han aconseguit entrades a través de la pàgina web del diari.

Jordi Nopca
2 min
Rosa Maria Sardà és "la vella emprenyadora" en el nou film de Ventura Pons.

BARCELONA.Any de Gràcia , la nova pel·lícula de Ventura Pons, no arribarà a les sales catalanes fins al divendres 2 de març. Però la sala B del Verdi Park de Barcelona, l'Ocine de Girona, el Funatic de Lleida i l'Ocine de Tarragona preestrenen aquest vespre l'últim llargmetratge d'un dels directors més prolífics i populars del cinema català. Els lectors de l'ARA han pogut aconseguir entrades per assistir a l'acte -que començarà de manera simultània a les 20.30 h- a través de la pàgina web del diari.

Any de Gràcia és una producció d'Els Films de la Rambla amb la col·laboració de Televisió Espanyola i Televisió de Catalunya, i arriba un any després que l'adaptació fílmica dels contes de l'últim llibre de Quim Monzó, Mil cretins . "Moltes vegades he escrit sobre el meu plaer per la comèdia -explica Ventura Pons-. La comèdia és el gran desafiament, un gènere que, vagis on vagis, té més públic que el drama, però sense el mateix reconeixement social. En qualsevol país, i més en el nostre, fer riure es considera un art menor i, en canvi, a les llàgrimes se'ls dóna una pàtina de qualitat".

Un noi i una "vella emprenyadora"

Amb la intenció de revestir de prestigi el gènere humorístic, Pons ha escrit, juntament amb Carme Morell i Jaume Cuspinera, el guió de la seva nova pel·lícula, que té com a protagonistes Rosa Maria Sardà, Oriol Pla, Santi Millán, Amparo Moreno, Lluís X. Villanueva i Núria Feliu. "L'objectiu del David, el noi protagonista, és triomfar en el món artístic i demostrar als seus pares que hi ha una vida lluny del poble i de la tradició familiar, l'anodina fàbrica de xemeneies del seu pare -recorda el director-. La Gràcia, la vella emprenyadora i punyetera amb la qual no té més remei que conviure, es convertirà en el gran obstacle del David per aconseguir el seu objectiu: el molesta constantment, el fa netejar a totes hores, no el deixa pintar, no el deixa respirar, el posa dia a dia de mal humor..."

Aquesta és la premissa de la qual parteix Ventura Pons per construir una comèdia coral ambientada al barri de Gràcia de Barcelona que té com a missatge principal demostrar "que la vida és millor si ens ajudem els uns als altres" i que, de passada, posa sobre la taula que difícil és comunicar-nos en la societat actual, fins a quin punt s'ha dissolt el nucli familiar tradicional i que precari és l'entorn laboral i social de la gent jove.

Any de Gràcia és la 23a pel·lícula de Ventura Pons, que es va estrenar cinematogràficament l'any 1978 amb Ocaña, retrat intermitent i que ha continuat a un ritme frenètic amb llargmetratges com El perquè de tot plegat (1994), Anita no perd el tren (2000), Animals ferits (2005) i A la deriva (2009).

stats