Còmic

Pep Brocal, Berta Cusó i Ferran Vidal, finalistes del Premi ARA de Còmic

El guanyador s'anunciarà el 29 d'octubre en un acte a la Fundació Miró

La primera edició del Premi ARA de Còmic en català arriba a la recta final i ja té finalistes: Pep Brocal, Berta Cusó i Ferran Vidal són els autors de les tres obres finalistes que va triar un jurat format per Manel Fontdevila, Antoni Guiral, Mery Cuesta, Ester Franquesa, Luis Martínez, Marc Charles i Xavi Serra. El guanyador definitiu del concurs, dotat amb 10.000 euros, s'anunciarà el 29 d'octubre en un acte celebrat a la Fundació Miró i presentat per Antoni Bassas que comptarà amb la presència dels finalistes i la participació del director editorial de Norma, Óscar Valiente; la directora de l'ARA, Esther Vera, i la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, que conversarà sobre el panorama del còmic català i els seus reptes amb Antoni Bassas.

L'ARA impulsa un premi de còmic en català

Les obres finalistes són tres historietes de no-ficció molt diferents entre si. Caritat del Río, de Pep Brocal, és un recorregut biogràfic per la vida fascinant de la Pasionaria de Catalunya, Eustacia María Caridad del Río Hernández, i la seva insòlita trajectòria vital des de la burgesia barcelonina a l'activisme revolucionari i l'espionatge polític a favor del règim soviètic, la causa que van abraçar ella i el seu fill Ramon Mercader, l'assassí de Trotski. Paral·lel, de Berta Cusó, es passeja pels bars i teatres musicals que poblaven la Barcelona canalla dels anys 50 i 60 del segle XX. A través dels records del Joaquim, un home que freqüentava tots els locals i coneixia el seu personal, Cusó visita El Molino, l'Español i el Barcelona de Noche, aturant-se en personatges emblemàtics com Gardenia Pulido, Mary Santpere o Violeta la Burra. Finalment, Força, de Ferran Vidal, s'endinsa en el món de l'addició a través de les impressions d'un dibuixant que entra a treballar en un centre públic d'atenció al drogodependent. Reflexions sobre les diferents tipologies de malalts, els orígens de l'addicció i la dificultat per sortir-se'n teixeixen un retrat complex i compassiu d'una pandèmia invisible que també acumula moltes víctimes.

162 obres rebudes al Premi ARA de Còmic en Català

El Premi ARA de Còmic en Català és una iniciativa de l'ARA amb el suport del departament de Política Lingüística i la col·laboració de Norma Editorial. La convocatòria de la primera edició va rebre 162 obres, de les quals es farà una selecció que acompanyarà l'obra guanyadora i les finalistes en una antologia que publicarà Norma Editorial el 2021.