Publicitat
Publicitat

LITERATURA

El guardó, un dels més prestigiosos, celebra la seva edició número 110

Aquest dijous se sabrà el premi Nobel de literatura

Els cinc noms que sonen més en els pronòstics són el novel·lista Haruki Murakami i els poetes Adonis, Tomas Tranströmer, Ko Un i Adam Zagajewski

El japonès Haruki Murakami i poetes com el sirià Adonis, el suec Tomas Tranströmer, l'australià Les Murray, el coreà Ko Un i el polonès Adam Zagajewski dominen els pronòstics per al Nobel de literatura, que s'anuncia demà a Estocolm.

Murakami, un èxit de vendes mundial però la qualitat literària del qual desperta menys entusiasme entre la crítica, encapçala la llista de la casa d'apostes Unibet i apareix en els primers llocs de la de Ladbrokes, en què el cantautor nord-americà Bob Dylan ocupa una sorprenent segona posició. Adonis i Tranströmer, dos clàssics en els pronòstics des de fa anys, són els poetes més ben situats en les apostes i aparentment surten també reforçats pel fet que des que la polonesa Wislawa Szymborska va guanyar el 1996, l'Acadèmia Sueca no ha tornat a distingir un representant de la lírica.


Lletres nord-americanes
El factor temps podria jugar també a favor de les lletres nord-americanes, que no guanyen des de 1993, amb Toni Morrison, encara que la literatura en llengua anglesa ha sigut premiada diverses vegades des de llavors, l'última el 2007 amb la britànica Doris Lessing. L'Acadèmia va rescatar per exemple en els últims anys les lletres franceses i hispanes, que no rebien el Nobel des de feia dues dècades, distingint Jean Marie Le Clézio (2008) i el peruà Mario Vargas Llosa (2010). Entre els candidats nord-americans que més sonen figuren Cormac McCarthy, Thomas Pynchon, Joyce Carol Oates, John Ashbery i E. L. Doctorow, i encara que menys que altres anys, altres fixos dels pronòstics com Philip Roth, Don DeLillo o Gore Vidal.

L'Acadèmia insisteix sempre que només premia autors i no literatures ni països, si bé la tria sembla fer-se a vegades més per qüestions polítiques o pel criteri de rotació geogràfica que per la qualitat literària.

Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT