PREMIS LITERARIS
Cultura 24/02/2011

Javier Argüello i Alan Riding, nous premis Palau i Fabre

'La música del mundo', de Javier Argüello, ha aconseguit el segon premi Palau i Fabre amb un estudi sobre la variació de la imaginació narrativa al llarg de la història. El jurat del premi ha decidit que la millor publicació estrangera del 2010 ha estat 'And The Show Went On', d'Alan Riding, un estudi sobre les posicions enfrontades entre els escriptors i artistes francesos durant la Segona Guerra Mundial.

Redacció
2 min
Els premis Palau i Fabre homenatgen el poeta i escriptor

BARCELONALa música del mundo, de Javier Argüello, és l'obra guanyadora del II Premi Internacional d'Assaig Palau i Fabre, convocat per la Fundació Palau i Galàxia Gutenberg / Cercle de Lectors.

El jurat, format pel sociòleg alemany Wolf Lepenies, el catedràtic de Teoria de la Literatura Jordi Llovet, el professor Tomàs Nofre, president de la Fundació Palau, el lingüista, historiador i pensador francès d'origen búlgar Tzvetan Todorov i l'escriptor Enrique Vila-Matas, ha assenyalat que La música del mundo és un excel·lent assaig centrat en la variació que ha tingut, al llarg de la història, la imaginació narrativa. Recorrent a autors clàssics, moderns i contemporanis, La música del mundo situa la creació literària dels nostres dies en un lloc que és al mateix temps herència i invenció.

El II Premi Internacional d'Assaig Palau i Fabre, en la modalitat de millor obra publicada a l'estranger al llarg del 2010, ha recaigut en el llibre And the Show Went On, d’Alan Riding. El Jurat ha valorat la claredat expositiva i analítica de l’autor per explicar un període històric, el de l’ocupació alemanya de París entre 1940 i 1944, vist des del prisma dels escriptors i artistes francesos (Camus, Sartre, Chanel, Céline, Malraux, Mauriac, Piaf, Colette, Aragon o el mateix Picasso, tant important anys després en l’obra de Palau i Fabre), que van sostenir posicions enfrontades, que anaven des de la resistència activa a la col·laboració entusiasta.

Les dues obres guanyadores seran editades per Galàxia Gutenberg / Cercle de Lectors i seran presentades en un acte públic al llarg de la primera quinzena de setembre.

Javier Argüello (Santiago de Chile, 1972) és un escriptor argentí, resident a Barcelona, llicentiat en Ciències de la Comunicació a la Universitat de Buenos Aires. Ha fet estudis de guió, teatre i teoria musical. Ha publicat els llibres Siete cuentos imposibles (Lumen, 2001) i El mar de todos los muertos (Lumen, 2008) i ha preparat diverses antologies de poesia. Col·labora esporàdicament al diari El País i és professor de l’Escola de Lletres de l’Ateneu Barcelonès.

Alan Riding va néixer al Brasil. De pares anglesos, va ser educat a la Gran Bretanya com a economista i advocat. Més tard va optar per la carrera de periodista, que el va dur de Londres a Nova York, amb l’agència Reuters, i després a Mèxic, amb el Financial Times. Un cop a Mèxic es va passar al New York Times, diari en el qual es va estar durant 30 anys. En acabar la seva estada a Mèxic, Riding va publicar Distant Neighbours: A Portrait of the Mexicans (Knopf), un llibre que va vendre 450.000 exemplars arreu del món i que avui és considerat com un clàssic sobre el Mèxic modern.

stats