Teatre
Cultura 05/12/2014

Josep Maria Pou qüestiona la relació entre l'art i la política a 'Prendre Partit'

El Teatre Goya acull fins al febrer l'obra de Ronald Harwood sobre el judici del director d'orquestra Wilhelm Furtwängler, acusat de col·laborar amb el règim nazi

Agències
1 min

BarcelonaJosep Maria Pou encarnarà a partir d'aquest dissabte al Teatre Goya el director d'orquestra Wilhelm Furtwängler a 'Prendre partit', un text de Ronald Harwood que reflexiona sobre la confrontació entre art i política, cultura i poder. El mateix Pou dirigirà l'obra que parteix dels interrogatoris que va patir el compositor, acusat, jutjat i finalment absolt de col·laborar amb el nazisme. L'obra interroga al públic sobre si Furtwängler va ser un col·laboracionista del règim nazi o bé un artista per damunt de tot.

"Vull, sobretot, que l'espectador surti del teatre amb les butxaques plenes de preguntes, de reflexions, que al cap d'una setmana li tornin a aparèixer imatges i frases de l'obra", ha dit Pou, que interpreta l'únic personatge real de l'obra. L'acompanyaran a l'escenari els actors Andrés Herrera, Pepo Blasco, Sandra Monclús, Sergi Torrecilla i Anna Alarcón, que interpretaran personatges ficticis creats Harwood, l'autor de guions de pel·lícules com 'El pianista'. A 'Prendre partit', Furtwängler s'enfrontarà amb el major nord-americà Steve Arnold (Andrés Herrera), encarregat de dirigir les investigacions de la Comissió antinazi per als artistes, prèvia al judici al director alemany.

Per al director de l'obra, Furtwängler, director de l'Orquestra Filharmònica de Berlín durant la Segona Guerra Mundial, és una "figura controvertida, algú especial de qui s'ha dit que va ser el millor director d'orquestra que hi ha hagut mai, un sacerdot de la música, al qual alguns disculpen dient que va fer el que va fer perquè era un artista". L'obra es va estrenar per primer cop el 1995 a Londres dirigida per Harold Pinter, amic de Harwood.

stats