Publicitat
Publicitat

MÚSICA

Un llibre-CD sobre el compositor Robert Gerhard reedita obres descatalogades

Les activitats d'aquest any dedicades a recordar el compositor de Valls culminen amb la publicació d'un llibre amb 7 CD que inclouen la reedició de set fonogrames descatalogats que inclouen les principals obres simfònico-corals del compositor tarragoní. Es complementen amb el volum Vida i obra de Robert Gerhard de Josep Maria Mestres Quadreny, i amb una reproducció d'un dels esbossos que Joan Miró va realitzar pels decorats d'un dels ballets que va compondre

El Centre Robert Gerhard per a la promoció i difusió del patrimoni musical català (C_RG) ha presentat l'edició especial d'un llibre amb 7 CD sobre la vida i obra del compositor de Valls Robert Gerhard, que inclou una biografia escrita per Josep Maria Mestres Quadreny i obres fins ara descatalogades.

En la presentació de la publicació, el coordinador executiu del C_RG, Oriol Pérez Treviño, fent broma, va comentar que aquesta iniciativa s'assemblava al "part d'una burra", perquè "ha estat llarga i costosa", però que finalment s'ha fet efectiva i que ha permès recuperar algunes de les composicions de Gerhard, com l'oratori The Plague, les seves quatre simfonies o els seus ballets.

Josep Maria Mestres Quadreny, que el va conèixer personalment, ha escrit una aproximació biogràfica del músic, centrant-se, especialment, en els anys a Catalunya, abans d'exiliar a Cambridge (Anglaterra) per la Guerra Civil espanyola. Mestres Quadreny va subratllar que és un "admirador incondicional" del compositor tarragoní, a qui ha considerat "un dels grans de la música europea del segle XX", al costat d'altres autors com Bartok, Stravinsky, Falla o Schoenberg. En el seu relat, no obvia que Gerhard va ser Comissari de la Música durant la Guerra Civil, un dels artífexs de l'Orquestra Nacional d'Espanya i de la revista Música. El també músic va afirmar que, pel que ha pogut saber després de documentar-se exhaustivament, "sense la Guerra Civil, Barcelona avui seria una ciutat cosmopolita com Viena o París, però van venir uns que ho van impedir i així estem", va afegir.

Aprofitant la presència del director general de promoció i cooperació cultural, Jordi Cabré, Mestres Quadreny va demanar-li que es treballi per posar el creador musical a la llista de catalans universals i que es realitzin accions perquè el seu llegat, dipositat a Cambridge, torni a Catalunya. Cabré es va mostrar d'acord en què s'ha de "lluitar" per divulgar l'obra i la vida de Gerhard, que tenia la nacionalitat britànica quan va morir, cosa que dificulta que aquests arxius acabin a Catalunya.

Nascut a Valls el 1896, Robert Gerhard està considerat una figura clau de la música catalana i europea, que va estudiar a Alemanya, on va coincidir amb Schonberg i assimilar el llenguatge atonal i el mètode dodecatonisme. Quan va tornar a Barcelona, va ser professor de música de l'Escola Normal de la Generalitat i va treballar en la secció de música de la biblioteca de Catalunya. Resident a Cambridge des de 1939, va poder fer viable el seu somni de viure de les composicions, entre les quals destaquen l'òpera La Propietària, diversos ballets com Ariel i Don Quixot, les obres simfòniques Soirées de Barcelona i Concert per a violí i orquestra. Entre 1963 i 1964 va escriure la música per a la pel·lícula La pesta, d'Albert Camus. Va morir a Cambridge el 1970.

El llibre amb 7 CD es vendrà a un preu de 72 euros, juntament amb un cartell del pintor Joan Miró, amic de Gerhard, amb un esbós per l'escenografia del ballet Ariel.

Els llibres que ens fan grans

Etiquetes

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT