Ara llegim
Cultura 26/02/2013

Puigpelat s'atreveix a fer una seqüela de Macbeth

L'escriptor explica a 'El retorn de Macbeth' el perquè de la maldat de lady Macbeth i què succeeix amb els fills del torturat rei escocès i Banquo

Sílvia Marimon
2 min
Francesc Puigpelat

BarcelonaFrancesc Puigpelat (Balaguer,1959) volia un altre títol per a 'El retorn de Macbeth': "Hi va haver polèmica amb l'editorial Bromera, perquè jo volia posar 'Macbeth 2', perquè aquest llibre és una seqüela i una preqüela, com quan George Lucas va decidir explicar els orígens de Darth Vader", explica l'escriptor lleidatà.

Amb aquesta novel·la Puigpelat, guanyador de la darrera edició del premi de novel·la Ciutat d'Alzira, explica alguns enigmes que Shakespeare va deixar oberts: "Macbeth és l'única tragèdia de Shakespeare que admet continuació, perquè deixa alguns enigmes oberts com la profecia de les bruixes sobre el fill de Banquo, o el perquè lady Macbeth vol eliminar el rei, quin és l'origen de la seva maldat".

El fet d'atrevir-se a fer una seqüela del drama més fosc del famós dramaturg anglès és, segons l'autor, "una animalada, que només es pot fer des de fora de la cultura anglesa, cap britànic s'hi atreviria, perquè per a ells seria una irreverència".

Puigpelat humanitza i dóna un tomb absolut a la figura de la reina: "Lady Macbeth és perversa, forta i té un punt masculí, busco les seves arrels, ella ve de la cultura celta, que tradicionalment era matriarcal, ella és l'hereva del reialme, és una rebel que vol regnar i treure's de sobre tots els patriarques que li ho impedeixen".

La novel·la és un diàleg que té lloc en una sola nit. El 12 d'abril del 1097, arriba lady Macbeth al castell de Dornoch, fill bastard de Macbeth, antic rei d'Escòcia. Ve a trobar-se amb Fleance, fill de Banquo. Han passat 40 anys des que Macbeth va morir decapitat i vol lligar alguns fils de la seva història.

Puigpelat està convençut que la novel·la és exportable i ja s'ha encarregat una traducció a l'anglès per dur-la a les fires literàries. Tampoc descarta una adaptació teatral. Assegura que ara és el moment adequat per a una seqüela de Macbeth: "Ara el nacionalisme escocès reivindica la figura de Macbeth, era un bon rei, però Shakespeare el va convertir en un monstre", assegura.

stats