GUARDONS
Cultura 17/04/2012

Els Pulitzer premien dos diaris digitals i deixen desert el de ficció

La Universitat de Colúmbia va fer públics ahir els premis Pulitzer. The New York Times va endur-se dos guardons i també es va premiar els webs The Huffington Post i Politico. El premi de ficció va quedar desert.

Laura Serra
2 min
La fotografia de Massoud Hossaini d'un atac suïcida a Kabul que ha rebut el Pulitzer.

BARCELONA."Bon periodisme en qualsevol format", aquesta és la màxima dels premis Pulitzer. I ahir van demostrar el signe dels temps premiant dos diaris digitals, The Huffington Post -pel reportatge de David Wood sobre les seqüeles dels soldats ferits a l'Iraq i l'Afganistan- i el mitjà multiplataforma Politico, en concret l'humorista gràfic Matt Wuerker, "per retratar el conflicte bipartidista a Washington".

The New York Times va rebre dos guardons de periodisme, un per al reportatge divulgatiu de David Kocieniewski sobre com les grans corporacions nord-americanes més poderoses s'empesquen llacunes legals per evadir impostos i l'altre per al millor reportatge internacional, de Jeffrey Gettleman, sobre la fam a l'Àfrica Oriental, "per informar d'una zona oblidada però cada vegada més estratègica". La Universitat de Colúmbia és la que atorga aquests guardons de periodisme i cultura, instaurats el 1917 en honor a l'editor Joseph Pulitzer (1847-1911), que va rivalitzar amb William Randolph Hearst, es va inventar la premsa sensacionalista i va impulsar l'escola de periodisme de la universitat novaiorquesa.

En matèria cultural, els Pulitzer atorguen set premis. El de ficció d'enguany ha quedat desert, cosa que no passava des dels anys 70. El de teatre ha estat per a la porto-riquenya Quiara Alegría Hudes, que és autora de l'exitós musical In the heights - pel qual ja havia sigut finalista del Pulitzer-, que ha guanyat per Water by the spoonful , un muntatge sobre l'aterratge d'un soldat americà a la vida civil en un bar d'entrepans. El premi d'història és per a un llibre sobre Malcom X; el de biografia és per a una obra sobre George F. Kennan, conegut com el pare de la contenció de la Guerra Freda; el premi de poesia ha sigut per a Tracy K. Smith, i el de música per a Kevin Puts i l'òpera escenificada al novembre Silent night: opera in two acts.

De la resta de premis periodístics s'ha guardonat en la categoria de reportatge d'investigació el treball de l'agència Associated Press sobre un programa de la policia de Nova York per espiar les comunitats musulmanes, i ex aequo s'ha premiat The Seattle Times , que va descobrir que a Washington es donaven medicament usats "més barats i més perillosos" als addictes per controlar el dolor per la metadona. Per la millor cobertura informativa de notícies d'última hora -com la resta, dotada amb 7.600 euros- s'ha reconegut The Tuscaloosa News pel seguiment que van fer del tornado que va arrasar Alabama el 2011. The Patriot News, de Pensilvània, ha rebut el premi pel seguiment d'un cas d'abusos sexuals a menors en el futbol americà. El Philadephia Inquirer es va endur el guardó reservat a les informacions de servei públic, per la seva exploració de la permisivitat de la violència a les escoles de Filadèlfia.

France Press ha rebut el Pulitzer a la millor fotografia per a Massoud Hossaini, i The Denver Post va ser guardonat pel millor reportatge fotogràfic pel seu seguiment d'un veterà de l'Iraq.

stats