INSTITUCIONS CULTURALS
Cultura 25/02/2011

Quatre candidats per dirigir l'Auditori

Dilluns que ve acaba el termini per presentar candidatura per dirigir L'Auditori en el concurs internacional organitzat per les institucions que el gestionen amb l'objectiu de substituir Joan Oller.

Andreu Gomila
2 min
L'Auditori té un pressupost de 23 milions i ofereix fins a 600 concerts anuals.

Barcelona.Queden molts pocs dies perquè es tanqui el període de presentació de candidatures per ocupar el lloc vacant que deixa Joan Oller com a director general de L'Auditori. I, per ara, segons ha pogut saber aquest diari, han arribat quatre noms, amb els respectius projectes. N'hi ha de coneguts i d'altres de desconeguts. N'hi ha de joves i de veterans. Els quatre candidats, que hauran d'aconseguir el vistiplau del tribunal convocat, són Ramon Muntaner, excantautor i actual director de la Zona Mediterrània de la SGAE; David Albet, director del grup instrumental BCN216; Félix Alcaraz, nou gerent de l'Orquestra Simfònica de Castella i Lleó i fins fa poques setmanes director del festival de música Concerts de Mitjanit de Sitges, i Valentí Oviedo, gerent de Manresana d'Equipaments Escènics SL, que gestiona el Teatre Kursaal. Quatre candidats amb perfils força diferents i, segons sembla, amb padrins polítics oposats.

La Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona són els dos ens que integren el consorci de L'Auditori i l'Orquestra, i cadascun d'ells té el seu candidat. Segons sembla, el consistori barceloní avalaria l'opció d'Albet, home que coneix força bé la casa per dintre -la BCN216 és una formació resident de L'Auditori- i amb força prestigi. Des de CiU s'apostaria per Muntaner, amb imatge de bon gestor, tot i que amb el handicap de ser un important directiu d'una institució amb molt mala imatge pública, la SGAE. El director general sortint, per altra banda, també tindria el seu candidat, Alcaraz, igualment amb fama de bon gestor, però que no fa ni un mes que ha assumit la gerència de l'Orquestra de Castella i Lleó.

Els joves

Oviedo seria el tapat o el candidat de futur. Amb 33 anys, en fa tres que gestiona el Kursaal de Manresa, segurament l'auditori situat fora de Barcelona que millor funciona, també amb força fama dins l'àmbit privat. Alcaraz, nascut a Valladolid, també és jove: té 35 anys.

El problema dels quatre candidats és que potser no s'ajusten al perfil d'internacionalitat que reclama el consorci. A les bases del concurs hi diu que l'objectiu del nou director general són "la recerca de la màxima qualitat i excel·lència en la programació i en l'activitat musical de l'OBC promovent-ne la visibilitat internacional, i la continuïtat dels programes social i educatiu". Però també hi diu que "la funció principal del nou director general consistirà a aconseguir que L'Auditori, les seves agrupacions musicals i les seves activitats i programació siguin un referent de qualitat musical també en l'esfera internacional, connectin amb un ampli ventall de públics i esdevinguin un element central en la dinamització musical de la ciutat i el país". Amb l'edifici tancat, sala 4 inclosa, el principal repte serà fer que l'OBC surti més a l'estranger. Al jurat, de fet, hi ha dos directors d'auditoris internacionals.

Per ara, segons les fonts consultades, cap candidat del nord dels Pirineus ha presentat la seva candidatura. Però encara queden uns dies. I els esperats aspirants europeus -només es contemplen a les bases ciutadans amb residència a la Unió Europea- podrien arribar dilluns que ve. El procés de selecció es produirà durant tot el mes de març.

Joan Oller va decidir abandonar L'Auditori a finals del 2010 després de rebre l'oferta de passar a encapçalar el Palau de la Música. Deixa la institució amb 600 concerts anuals, més de mig milió d'espectadors i un pressupost de 23 milions d'euros. Hi era des del 2001.

stats