Cultura 28/06/2012

Quatre jornades de música independent a Vilanova i la Geltrú

Un concert d'Ainara Legardon obre avui la novena edició del festival Faraday de Vilanova i la Geltrú. El cartell combina noms internacionals com Frida Hyvönen i locals com La Casa Azul i Pegasvs.

X.c.
3 min
Quatre jornades de música independent a Vilanova i la Geltrú

BARCELONA.El festival Faraday comparteix filosofia amb el PopArb i defensa amb determinació la música independent. Però té un fet diferencial: en nou edicions no ha repetit mai l'actuació de cap grup. Pere Agramunt, codirector del festival, manté aquesta peculiaritat, que no considera un obstacle sinó un incentiu. Avui, per exemple, debutaran al festival Ainara Legardon i Random Feelings, que oferiran un concert gratuït a la plaça de les Neus de Vilanova i la Geltrú. Serà el pròleg d'una edició que té com a reclams internacionals Frida Hyvönen, Herman Due, Josh Rouse & The Long Vacations, The Montgolfier Brothers i Bowerbirds.

Fins diumenge, els escenaris del Molí de Mar, a la platja del Far, acolliran més de 25 actuacions, entre les quals destaquen les de formacions catalanes com La Casa Azul, Love of Lesbian i Pegasvs, i les d'artistes i grups espanyols com Joaquín Pascual i Ginferno. Tot plegat, amb un pressupost de 175.000 euros, similar al de l'any passat. L'assistència prevista és l'habitual: 1.500 espectadors divendres i dissabte, i uns 800 diumenge.

Camí de la desena edició

Diumenge, un cop acabi l'actuació de The Montgolfier Brothers, la direcció de Faraday començarà a pensar en la desena edició, en què potser es trencarà la regla de no repetir grups. "Ho estem pensant, però encara no sabem què farem. La intenció és muntar alguna cosa especial, potser per recordar els millors moments del Faraday", diu Pere Agramunt. Aquest exercici de memòria ajudarà a completar la imatge d'un festival que, des del 2004, ha anat creixent pas a pas i mantenint el compromís amb l'actualitat. "Des del principi volíem fugir del típic cartell de festival indie espanyol, que no sabies mai quin any estaves vivint. Nosaltres crèiem que hi havia una altra manera de fer les coses", recorda Agramunt. El cartell d'enguany li dóna la raó.

Les descobertes

De Mates Mates a Ocellot

El quartet osonenc Mates Mates ha debutat amb Vida animal , un àlbum produït per Joan Pons, d'El Petit de Cal Eril. En pocs mesos ha aconseguit l'estatus de grup revelació, i aquest any fa doblet al Faraday, divendres, i al PopArb, dissabte. "Els Mates Mates em van enviar el disc, el vaig escoltar i va passar allò que ja gairebé no passa", explica entusiasmat Agramunt, que de seguida els va trucar per tocar al festival. "Em van sorprendre molt, perquè sonen molt frescos barrejant coses que m'agraden molt, com ara Pau Riba i Neutral Milk Hotel", diu Agramunt. Els més curiosos hauran d'anar aviat al Molí de Mar, perquè a primera hora de divendres hi actuen els mallorquins Grant Amant; i dissabte, el catalans Ocellot.

Les cites internacionals: Frida Hyvönen i Bowerbirds

El Faraday feia temps que anava al darrere de la sueca Frida Hyvönen, que fa un parell de mesos va editar el seu tercer àlbum, To the soul . "Crec que no se li ha fet el cas que es mereix -diu Agramunt-. Per mi és una primera figura mundial. No conec cantautores amb piano, ni americanes ni angleses, que estiguin a la seva altura". La cita amb ella serà dissabte. El cartell del Faraday inclou vells coneguts dels escenaris catalans com Herman Dune i Josh Rous, però també novetats com els nord-americans Bowerbirds, que acaben de publicar The clearing , un disc que han enregistrat a l'estudi de Bon Iver.

Els deutes pagats: Love of Lesbian i La Casa Azul

Encara que sembli impossible, ni Love of Lesbian ni La Casa Azul havien tocat al Faraday. "Havia de coincidir que poguéssim portar-los i que tinguessin disc nou", diu Agramunt. Aquest any ho han aconseguit, fins i tot fent un "important esforç econòmic". A canvi, Love of Lesbian defensaran divendres el repertori de La noche eterna. Los días no vividos , i dissabte La Casa Azul oferirà l'espectacle basat en La Polinesia Meridional .

El concert especial: Juli Bustamante amb Fred i Son

El concert irrepetible del festival serà el de Juli Bustamente, que dissabte actuarà acompanyat dels barcelonins Fred i Son, que ja van promoure un homenatge anterior al cantautor valencià. Agramunt assegura que durant el concert hi haurà alguna sorpresa. "Pujarà a l'escenari algun músic d'alguna banda catalana a fer cançons amb el Juli", diu el codirector del Faraday.

stats