Cultura 25/06/2019

Quatre mosqueters de la literatura britànica planten cara al Brexit

Ken Follet, Kate Mosse, Jojo Moyes i Lee Child faran una gira d'amistat per Europa al novembre

Quim Aranda
3 min
D'esquerra a dreta, Kate Mosse, Jojo Moyes, Lee Child, a la pantalla, i Ken Follet / QUIM ARANDA

LondresLiteratura contra la desunió a Europa. Literatura per evitar el populisme. Aquesta és la intenció. Quatre dels grans autors britànics contemporanis, supervendes internacionals, uniran esforços el mes de novembre d'aquest any per dur a terme el que han batejat com La Gira de l'Amistat. Tots per a un i un per a tots. Ken Follet, Kate Mosse, Jojo Moyes i Lee Child es trobaran amb els seus lectors –i amb autors italians, espanyols, francesos i alemanys– en un intent de respondre a les preguntes i establir un diàleg interfronterer i de reparar la imatge que el Regne Unit ha transmès els últims tres anys arran del caòtic procés del Brexit.

Kate Mosse, autora de la coneguda trilogia de Languedoc, amb més de vuit milions de còpies venudes a tot el món, ha autobatejat el grup com els "quatre mosqueters". Mosqueters sense un rei a qui servir, amb excepció de la literatura, però amb un enemic comú molt clar: el Brexit. "Tenim milions de lectors en el continent, molts dels quals ens llegeixen en els seus propis idiomes, i els volem dir com els estimem, malgrat la impressió que potser han extret pels recents esdeveniments polítics en el nostre país", ha dit també Ken Follet.

"Sentim que aquest país ha donat la impressió durant els últims anys que als britànics no ens agraden els europeus i que no volem ser part d'Europa. Això ens fa vergonya. I ens en fa perquè som part d'una gran tradició de la rica literatura europea. Sense voler comparar-nos, la nostra literatura descansa en una gran tradició, la mateixa de Victor Hugo, de Cervantes o de Parsifal", ha dit aquest dimarts Ken Follet, al centre de Londres, durant la presentació del 'tour'.

Boris i Trump són el mateix

Presencialment, al costat del popular autor d''Els pilars de la terra', hi havia també Mosse i Moyes, i s'hi ha unit per videoconferència des de Nova York Lee Child, el creador de l'heroi solitari Jack Reacher. Follet ha sigut la força motora de la iniciativa, juntament amb l'agent literària Caroline Michel, promotora i màxima responsable dels diferents Hay Festivals que tenen lloc arreu del món. Madrid, París, Milà i Berlín seran les ciutats que visitaran els quatre autors entre el 17 i el 25 de novembre, en principi, tres setmanes després que Regne Unit hagi formalitzat la seva sortida de la Unió Europea, prevista a hores d'ara per al 31 d'octubre.

Jojo Moyes, londinenca nascuda el 1969, especialment coneguda arran de la publicació de la novel·la 'Jo abans de tu', també un gran èxit a les pantalles del cinema, ha destacat la importància de la comunitat lectora, amb independència dels passaports. "El que crec que sentim com a escriptors és que escrivim sobre experiències humanes comunes a tothom, que són universals. I el més trist de tot aquest debat polític és que ens diuen que hauríem d'estar separats els uns dels altres. Dur a terme aquesta iniciativa és la nostra manera d'expressar la nostra gratitud als nostres amics europeus. Llegir ens fa més humans".

Kate Mosse ha començat la seva intervenció confessant una triple identitat: "Soc molt anglesa, soc orgullosament britànica, però la raó per la qual soc escriptora és perquè vaig anar a Carcassona fa trenta anys i allà vaig esdevenir una persona que podia escoltar les històries del passat. I m'he adonat que els lectors experimenten les mateixes sensacions amb independència d'on siguin. Les històries [que llegim] ens uneixen, sense que importin els passaports".

Però l'esforç d'aixecar la gira i sortir a conversar amb lectors i escriptors del continent no es veurà compensat per un rectificació de la decisió dels britànics. Almenys és el parer que expressen Child i Follet, força pessimistes. "Crec que el nostre tren d'Europa ja ha passat, però si en sortim és per advertir altres [països] que no caiguin en la mateixa trampa que hem caigut nosaltres, els britànics", ha dit Child, que ha comparat el més que probable nou primer ministre britànic, Boris Johnson, amb el president nord-americà, Donald Trump. Ni tan sols Jack Reacher podrà evitar que el populista exalcalde de Londres arribi a Downing Street. "S'assemblen. El que tindrem allà serà un Boris Trump. Un altre ridícul gran mentider sense cap política creïble". Encara que passi bona part de l'any als Estats Units, afirma: "Sempre em consideraré a mi mateix un orgullós europeu".

Cap dels quatre autors, als quals la literatura els ha fet populars, coneguts i en alguns casos, especialment Follet i Child, molt rics, no prenen part en la iniciativa per motivacions econòmiques. El motiu pel qual ho fan l'ha resumit Jojo Moyes: "La motivació són els sentiments. Nosaltres no estem preocupats econòmicament, el que tinc personalment un sentiment de tristor". El Brexit és una història a la qual Follet ha assegurat que no hi pot veure "cap final feliç".

stats