NIT DELS MUSEUS
Cultura 14/05/2011

Què fas aquesta nit? Me'n vaig de museus!

Música, poesia, activitats familiars i, sobretot, art de tota mena. És l'aposta que vuitanta centres d'arreu de Catalunya faran avui per celebrar la setena edició de la Nit dels Museus.

Antoni Ribas Tur
3 min
Què fas aquesta nit? Me'n vaig de museus!

Barcelona.Entrada gratuïta, horari especial, jornades de portes obertes, visites guiades i teatralitzades, concerts, concursos, activitats i tallers per als més petits i, també, copes... Aquesta nit, els centres artístics d'arreu d'Europa la fan grossa amb la setena edició de la Nit dels Museus. A Catalunya, més de vuitanta institucions s'han afegit a aquest esdeveniment organitzat pel Consell Internacional de Museus (ICOM) per celebrar el Dia Internacional dels Museus, una efemèride que compleix trenta-tres anys i que enguany té com a lema "Museus i memòria". Totes aquestes activitats especials faran més sorprenent l'experiència de visitar una pinacoteca després que el sol s'hagi post.

El que també cal celebrar de la Nit dels Museus a casa nostra és el fet que enguany, a diferència del protagonisme més gran que els centres barcelonins van tenir l'any passat, enguany ha augmentat el nombre d'institucions d'arreu del territori que s'han afegit a la celebració de la Nit dels Museus. De fet, ahir al migdia el nombre exacte de centres participants no estava tancat. Hi va haver confirmacions fins a l'últim moment.

Arreu d'Europa 3.000 museus, de 40 països, celebraran el servei a la societat i al seu desenvolupament que ofereixen, tal com va recollir la cinquena resolució de la XII Assemblea General del Consell Internacional de Museus (ICOM) celebrada a Moscou el 18 de maig del 1977.

Els museus a la Viquipèdia

Per als que vulguin sortir de casa amb els deures fets, uns quants centres municipals han volgut fer extensiu el seu paper de productors de coneixement a la xarxa i amb la col·laboració dels viquipedistes han engegat el viquiprojecte Una joia al Museu. Aquesta iniciativa, que ha tingut la col·laboració de la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya, consisteix a bolcar a la xarxa les fitxes de les obres que les diferents pinacoteques van voler destacar en les últimes edicions de la Nit del Museus i, fins a l'1 de juny, afavorir que els viquipedistes escriguin articles sobre peces destacades establertes al nostre país. Ara com ara ja es poden consultar les fitxes d'una quinzena d'obres tan diverses com el carilló del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Terrassa, la fàbrica de Ciment Asland, de Rafael Guastavino i Moreno, La mandra , de Ramon Casas (MNAC) i l'autòmat austríac conegut com Home pilota del Museu de Joguets i Autòmats de Verdú.

Captació de nous públics

Per a Jordi Martí, delegat de cultura de l'Ajuntament de Barcelona, la captació de nous públics per als museus de la ciutat és l'ingredient més atractiu de la Nit dels Museus, segons va afirmar a la presentació de la cita d'avui a Barcelona: "Les més de seixanta activitats gratuïtes que s'organitzen busquen nous públics i volen trencar les barreres imaginàries entre determinats sectors de la població i els museus". Martí està orgullós que un 70% del públic d'aquesta nit sigui barceloní. "És una nit en què no es fa consum cultural, els ciutadans no van a buscar uns continguts en concret, sinó que van a retrobar-se amb el que es seu, les seves col·leccions, els seus àlbums de fotos".

Els centres barcelonins que participen en la Nit dels Museus han augmentat considerablement en els dos últims anys. El 2009 n'hi van participar 27, que van rebre 74.000 visitants. El 2010 s'hi van sumar 40 institucions, visitades per prop de 100.000 persones. Enguany n'hi ha 48, que oferiran 50 exposicions temporals. Martí va voler destacar, especialment, que des de l'any passat els museus de l'àrea metropolitana de Barcelona, com el Museu de Badalona, no han volgut deixar passar aquesta celebració.

A més del Museu de Badalona, l'Espai Mercè Sala, el Museu de Ciències Naturals Museu Blau, el Museu de Ceràmica, el Teatre Museu el Rei de la Màgia, El Museu d'Idees i Invents de Barcelona i el centre d'art privat Can Framis, de la Fundació Vila Casas, participen per primera vegada en la Nit dels Museus.

A la capital catalana, però, les obres d'art no només es podran trobar als edificis, sinó que també buscaran els espectadors al carrer. A partir de les nou de la nit i fins poc a abans de mitjanit, el col·lectiu Walking Gallery farà un recorregut entre La Pedrera i el Palau de la Virreina, passant per la Fundació Antoni Tàpies, la Fundació Francisco Godia, l'Espai Cultural Caja Madrid, el CCCB, el Macba i l'Arts Santa Mònica amb l'objectiu d'acostar l'art al públic d'una manera diferent. Andreu Buenafuente va ser un dels que hi va participar l'any passat.

stats