Còmic

Quino: "Sempre m'he sentit un periodista que dibuixa"

L'argentí, creador de Mafalda, recull el premi Príncep d'Astúries de Comunicació i Humanitats 2014 a Oviedo

"Percebo la complexitat del món des de la senzillesa dels ulls infantils", reconeix Joaquín Salvador Lavado. Més conegut com a Quino, és el dibuixant que va crear Mafalda, la nena inconformista que somiava canviar el món des de les vinyetes. Aquest divendres el dibuixant argentí recollirà el premi Príncep d'Astúries de Comunicació i Humanitats 2014 gràcies a l'esperit sensible i contestatari de la protagonista dels seus dibuixos, que s'han fet famosos a tot el món.

"Sempre m'he sentit un periodista que dibuixa", ha declarat Quino en resposta a com se sent en guanyar aquest guardó. També ha assegurat que mai abordaria temes com els ciutadans desapareguts a la dictadura argentina o el drama d'un terratrèmol des de l'humor. El dibuixant, de 82 anys, s'ha mostrat sorprès per la quantitat de joves seguidors que ha tingut i continua tenint Mafalda tot i haver-la deixat de dibuixar el 1973. Sobre com serien les històries de Mafalda si continués dibuixant-les, ha afirmat: "Avui en dia diria el mateix que en aquells temps, perquè les coses estan tan malament o pitjor que abans".

Quino també ha expressat la percepció que té del món dels nens actualment: "M'agradaria saber per què ara s'apropen tant a una història que parla de la família, dels seus problemes, de la relació escolar amb els mestres, però no puc saber què senten avui en dia els nens i com els va en aquest món que canvia tan ràpid". El dibuixant, però, s'atreveix a definir el concepte que es té actualment de Mafalda "com un personatge que ens obre la ment i dóna les claus de com està avui en dia el món".