Cinema

Ramón Barea, Premio Nacional de teatre

El ministeri de Cultura ha guardonat l'actor i dramaturg nascut a Bilbao per la seva faceta d'"home de teatre integral"

Ramón Barea ( Bilbao , 1949 ) ha estat guardonat avui amb el Premio Nacional de teatre 2013, per la seva faceta d'"home de teatre integral" , com a actor , director , dramaturg i productor . El jurat també destaca que Barea " ha combinat projectes arriscats com la sala bilbaïna Pabellón 6 , amb una clara implicació en el seu entorn més proper , amb d' altres d'àmplia difusió nacional , com els seus últims treballs a la Companyia Nacional de Teatre Clàssic , 'En la vida todo es verdad o todo es mentira' , o 'Las comedias bárbaras' , que estrena el Centro Dramático Nacional el dia 3 de desembre, en la qual Barea assumeix el paper principal de Montenegro".

L' actor, director, dramaturg i productor va començar a treballar als anys 70 formant part de grups de teatre independent professional del País Basc com Cómicos de la Legua i Karraka , dels quals fou fundador i intèrpret, per després passar a escriure els textos i exercir de director. En aquest temps destaquen espectacles com el musical 'Bilbao Bilbao', 'Oficio de Tinieblas 5', 'Okupado', 'Euskadifrenia', 'Ubú Emperatriz', 'La Palanca Gran Cabaré' y 'Hoy última función'.

Com a director teatral els seus últims treballs han estat 'El hombre que confundió a su mujer con un sombrero' , basat en l'assaig del neuròleg Oliver Sacks , 'El hombre de los dados', de Luke Rinhard –del qual ha fet igualment la dramatúrgia– , 'El buscón' , ' Emma' , ' Bilbao Bilbao', 'Ecografías' i ' Esencia patria' .

Ha participat com a actor en diverses sèries de televisió , mentre que al cinema ha treballat en més de 100 pel·lícules . Algunes de les més destacades són: 'La muerte de Mikel', d'Imanol Uribe, '27 horas', de Montxo Armendáriz, 'Todo por la pasta', d'Enrique Urbizu, 'Acción Mutante', d'Álex de la Iglesia, 'La madre muerta', de Juanma Bajo Ulloa, 'La buena estrella', de Ricardo Franco, 'La comunidad', d'Álex de la Iglesia, 'Obaba', de Montxo Armendáriz, i 'No controles', de Borja Cobeaga . Més recentment, ha participat a 'La herida', de Fernando Franco, que va ser premiada al darrer Festival de Sant Sebastià.

Més continguts de