Richard Meier abandona el seu despatx després que cinc dones l'hagin acusat d'haver-ne abusat

El 'New York Times' publica els testimonis de quatre extreballadores de l'estudi de l'autor del Macba i el centre Getty de Los Angeles i una dissenyadora de mobles externa

L'arquitecte nord-americà Richard Meier, l'autor del Macba entre moltes altres obres, ha abandonat el seu estudi durant sis mesos després que cinc dones l'hagin acusat d'haver-ne abusat. Quatre antigues treballadores i una dissenyadora que no estava vinculada a l'estudi van revelar els casos al 'New York Times'. Dues van explicar que l'arquitecte s'havia exhibit davant d'elles al seu apartament de Nova York. Una, que aleshores tenia 22 anys, va denunciar que l'arquitecte presumptament s'havia abaixat els pantalons al seu davant. Va arribar a rebre una indemnització de 150.000 dòlars, i l'acord al qual va arribar amb l'empresa no li permet parlar de les circumstàncies dels fets. Com a part de l'acord, la firma va oferira les seves treballadores formació sobre assetjament sexual, a la qual va assistir Meier.

Els fets s'han produït en un període de 10 anys. L'arquitecte, guanyador del premi Pritzker i autor del centre Getty a Los Angeles i de l'església del Jubileu, diu que es troba "profundament afligit i avergonyit". "Malgrat que els nostres records puguin diferir, demano disculpes sincerament a qualsevol que s'hagi ofès amb la meva conducta", subratlla l'arquitecte en un comunicat fet públic pel 'New York Times'. El seu despatx quedarà en mans de quatre arquitectes associats de la seu principal a Nova York i un directiu de la companyia a Los Angeles.

Una festa amb una única convidada

Una altra afectada assegura que Meier li va tocar la roba interior per dins el vestit durant una festa, i una altra va dir que, quan era al seu apartament, l'arquitecte li havia demanat si es podia desvestir per fotografiar-la. Per últim, una dissenyadora de mobles que no era treballadora de Meier va dir que havia fugit de la residència de Meier després que l'arquitecte presumptament l'hagués intentat violar als anys 80. Segons aquesta dona, Meier la va convidar a una festa i, de manera sorprenent, es va trobar que ella era l'única convidada. Diu que l'arquitecte la va intentar besar per la força després de les postres, que la va agafar per l'esquena amb les dues mans i la va empènyer damunt el seu llit després d'haver-la arrossegat pel passadís. Després de fugir, quan la dona ja era al cotxe, l'arquitecte la va seguir i li va demanar que tornés, segons el 'New York Times'.

Aquestes denúncies se sumen a les que es van fer contra el productor Harvey Weinstein, que van desencadenar una onada de revelacions que han esquitxat figures importants del món de l'espectacle, l'art, la comunicació i els negocis.