Cultura 08/06/2011

El director teatral alemany Thomas Ostermeier, Lleó d'or de la Biennal de Venècia de Teatre

Àlex Rigola, fins ara director del Teatre Lliure va proposar concedir el guardó a Thomas Ostermier i a Stefan Kaegi, representant de les noves realitats teatrals director del festival de teatre de la Biennal. Els treballs de tots dos directors s'han pogut veure al Lliure durant el seu mandat.

Efe
2 min

VenèciaEl director teatral alemany Thomas Ostermeier (Alemanya, 1968) ha estat guardonat amb el Lleó d'Or a tota una carrera de la Biennal de Teatre de Venècia, ha informat avui l'organització de l'esdeveniment. El lliurament del guardó a Ostermeier tindrà lloc el proper 10 d'octubre a Venècia, durant la jornada inaugural de la 41 edició del Festival Internacional de Teatre que se celebrarà a la ciutat dels canals del 10 al 16 d'octubre pròxims, dirigida per l'espanyol Àlex Rigola, director del Teatre Lliure de Barcelona.

L'organització del certamen va premiar la "recerca constant de noves formes de comunicació que l'art efímer del teatre requereix contínuament", desenvolupada per Ostermeier. En aquest sentit, el director alemany és "un punt de referència internacional en la revisió de textos clàssics i en la posada en escena de la nova dramatúrgia contemporània", recull la motivació.

"Com a director, coneixedor i respectuós amb la importància de l'artista, ha sabut crear juntament amb els seus actors un gran treball interpretatiu, que destaca per la capacitat de combinar veritat escènica i artifici", afegeix. Thomas Ostermeier va participar per primera vegada a la Biennal de Teatre de Venècia amb l'obra Shopping and Fucking, de Mark Ravenhill, i aquest any inaugurarà la 41 edició del Festival amb una versió de Hamlet. A més, participarà en un taller per a actors sobre els set pecats capitals, juntament amb altres sis mestres de l'escena contemporània, va informar l'organització.

La Biennal ha concedit, també, el Lleó de Plata que reconeix a les noves realitats teatrals, al director suís Stefan Kaegi (Suïssa, 1972).

"El treball com a director i dramaturg de Kaegi ha estat acompanyat sempre per la recerca i la reflexió sobre els problemes reals del món i en particular, sobre els problemes lligats a la globalització", segons la motivació. Autor de creacions com Mnemopark o Ràdio Muezzin, "Kaegi és un dels més destacats d'una nova generació d'artistes que busca en el teatre una via per parlar de temes polítics i socials". L'organització de la Biennal destaca les "accions teatrals de fort impacte, destinades a sorprendre i fer reflexionar, canviant les regles tradicionals de fer teatre". A la 41 edició de la Biennal de Teatre presentarà el seu últim treball Bodenprobe Kasakhstan i dirigirà el taller de teatre i noves tecnologies Video Walking Venice.

Tots dos reconeixements van ser proposats pel director del Festival, l'espanyol Àlex Rigola i secundats pel consell d'administració de la Biennal de Venècia, presidit per Paolo Baratta, ha informat l'organització. Anteriorment havien estat premiats amb el Lleó d'Or a tota una carrera dedicada al teatre Ferruccio Soleri (2006), Ariane Mnouchkine (2007), Roger Assaf (2008) i Irene Papas (2009).

stats