Subhastes
Cultura 16/12/2010

La glòria dels poetes maleïts a Sotheby's

Sotheby's subhasta a París, manuscrits de Rimbaud, Verlaine i Mallarmé. La suma total de la subhasta puja fins a 1,5 milions.

Redacció
2 min

BarcelonaUna col·lecció de prop de 200 obres, entre llibres, fotografies, manuscrits i gravats al voltant de tres figures emblemàtiques de la poesia francesa, Rimbaud, Verlaine i Mallarmé, va ser venuda ahir per 1,5 milions d'euros a Sotheby's de París. Provinents de la biblioteca d'Eric i Marie-Hélène B., col·leccionistes que han volgut romandre en l'anonimat, 179 dels 134 dels lots que sortien a la venda van trobar comprador.

Reunida al llarg de quaranta anys, la col·lecció incloïa llibres de l'època, cartes, fotografies originals i dibuixos. El lot més valorat va ser un manuscrit de Mallarmé, que va aconseguir 96.750 euros.

La cèlebre carta que Verlaine va escriure al seu amic Ernest Delahaye després del seu darrer encontre amb Rimbaud el febrer de 1875, quan Arthur li havia confiat el manuscrit d'Il·luminacions, va pujar fins a 72.750 euros. Verlaine, que aleshores treballava de professor a Anglaterra després d'haver esta alliberat de la presó, en aquesta carta es penedeix “de la seva culpable follia per no haver volgut viure per ningú més que per a ell mateix durant molt temps”. En vida, Ernest Delahaye, que va morir el 1930, no va autoritzar mai la publicació d'aquesta carta.

D'altra banda, també van sortir a la venda materials relacionats amb tres poetes més: Oscar Wilde, Tristan Corbière i Alfred Jarry. De Wilde, una carta que va escriure al seu amant, Alfred Douglas, que el pare de Douglas va utilitzar al procés judicial contra el poeta, va ser venuda per 39.150 euros.

També van sortir a la venda llibres il·lustrats per artistes com Gustav Klimt, Édouard Manet, Maurice Denis, Pierre Bonnard i Paul Signac. En aquest sentit, el poema Le fleuve, de Charles Cros, il·lustrat per Manet a partir d'un gravat enriquit, va assolir els 36.750 euros.

Finalment, Tannhäuser,

stats