EDICIÓ
Cultura 09/07/2019

Els Rolls-royce dels llibres en una exposició al MNAC

Valèria Gaillard
2 min
Peu de foto de dues línies. Crhonical Text G1 Semi. bla bla bla bla.  L’exposició, al MNAC, estarà oberta fins al 15 de setembre

BarcelonaLa Vida de Ramon Llull en edició facsímil del Breviculum de Karlsruhe del 1982 (01), els Sonets de J.V. Foix en una edició bilingüe amb un aiguafort d’Antoni Tàpies del 1986 (02) o l’ Antologia poètica de Salvador Espriu amb una litografia de Joan Subirachs del 1991 (03) són algunes de les joies que s’exibeixen a l’exposició Lletres il·lustrades. La mostra, que es podrà veure fins al 15 de setembre en una sala del MNAC, està organitzada per la selecta Associació de Bibliòfils de Barcelona (ABB), que celebra així els seus 75 anys d’història.

“La mostra és una barreja representativa de la nostra feina, que consisteix en harmonitzar les lletres i combinar obres destacades amb el treball de grans il·lustradors, com Subirachs, Tàpies o Perico Pastor”, explica Albert Corbeto, comissari de l’exposició. El disseny, la tipografia, l’assemblatge, les il·lustracions, el paper, l’enquadernació... Tot això són elements que distingeixen un llibre estàndard d’un de bibliòfil. Per veure els estadis d’aquest procés, que mobilitza artesans impressors, a l’exposició es projecta un documental sobre l’últim encàrrec de l’Associació: Els fruits saborosos, de Josep Carner, il·lustrat per Narcís Comadira. “Més que il·lustracions són uns acompanyaments que lliguen amb l’esplendor de la prosa carneriana”, argumenta el poeta. “Aquests llibres que editem no són un per fer bonic, sinó que intentem fer accesible el text i donar-li una nova mirada”, afegeix el president de l’entitat, Pau Salvat.

L’ABB es va crear sota l’impuls de tres bibliòfils -nom que designa les persones que estimen els llibres com a objecte d’art per la seva bellesa o bé la seva raresa-, Ramon Miquel i Planas, Josep Porter i Gustau Gili. Va començar a caminar el 17 de juny del 1944 amb cinquanta socis fundadors, però ràpidament van haver d’ampliar-los a cent per la bona acollida que va tenir. Entre els fundadors hi havia, ni més ni menys, la Biblioteca del Congrés de Washington o la Hispanic Society of America. L’activitat principal va ser ja d’entrada l’edició de llibre en tiratge limitat i exemplars numerats destinats als socis. El primer va ser Cantar de los cantares (1946) en traducció de Fray Luís de León i amb il·lustracions de Josep Segrelles (04), seguit de títols tan dispars com Expedición de los catalanes y aragoneses contra los turcos, de Francisco de Moncada (1947) o Crònica de cavallers Catalan s (1954) de Francesc Tarafa.

stats