Publicitat
Publicitat

OBITUARI

Havia publicat recentment el llibre de memòries 'Ho sconfitto Hitler' ('Derrota a Hitler')

Rubino Romeo Salmonì, l'home que va inspirar 'La vida és bella', mor a Roma als 91 anys

Supervivent del camp de concentració d'Auschwitz, Salmonì va contribuir a la divulgació a Itàlia de la realitat de l'Holocaust

L'italià Rubino Romeo Salmonì, un dels últims jueus romans supervivents de la persecució nazi que quedaven amb vida i que va inspirar el film "La vida és bella" de Roberto Benigni, ha mort avui a Roma als 91 anys.
Segons informen els mitjans italians, Romeo Salmonì (Roma, 1920), identificat al camp de concentració nazi d'Auschwitz amb el codi A15810, havia contribuït que es conegués a Itàlia la realitat de l'Holocaust a què van ser sotmesos els jueus per part del règim d'Adolf Hitler.
La seva història, tantes vegades explicada i recentment recollida al llibre Ho sconfitto Hitler ( Derrota a Hitler), havia servit, a més, perquè Benigni s'inspirés per La vida és bella (1997), film que narra la història d' un jueu italià que és portat a un camp de concentració amb el seu fill i que va ser premiat amb tres Oscars de Hollywood.
Romeo Salmonì va arribar a Auschwitz després de ser detingut l'abril de 1944 per la Policia feixista a Roma i passar pel camp de concentració de Fossoli (nord d'Itàlia), de manera que va començar aquest "llarg viatge cap a la mort" al que va aconseguir sobreviure. Va tornar a la seva ciutat natal, Roma, l'agost de 1945 per retrobar-se amb els seus pares, però no amb els seus germans Angelo i Davide, que havien estat assassinats pels nazis. "Cada matí es veien pobres éssers enganxats a les xarxes amb els cables d'alta tensió elèctrica. Estaven cansats de patir i s'abandonaven a la pietat de Déu per posar fi a l'infern de cada dia, a la fam, al fred", havia explicat l'italià sobre la seva experiència als camps de concentració.
Després de conèixer la seva mort, la família de Salmonì ha rebut nombrosos missatges de condol per part de les autoritats italianes, sobretot de les de Roma. L'alcalde, Gianni Alemanno, l'ha definit com un "gran home amb la seva valentia i la seva força" . Per la seva banda, el president de la Cambra Baixa italiana, Gianfranco Fini, ha destacat el fet que Romeo Salmonì dediqués "tota la seva vida a mantenir viu el record, conscient que només la memòria pot representar un eficaç i potent antídot capaç d'impedir la revifalla dels monstres del passat".

Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT