Teatre

Rosa Regàs: "Som en un temps mancat d'ideologia"

L'escriptora inaugura la temporada del Teatre Nacional de Catalunya 

El Teatre Nacional de Catalunya (TNC) ha estrenat aquest dimarts una nova manera d'inaugurar la programació. En comptes de desgranar, espectacle per espectacle, les obres que s'hi podran veure entre el 2017 i el 2018, el director artístic del TNC ha cedit la paraula a l'escriptora Rosa Regàs (Barcelona, 1933) perquè tracés la seva pròpia mirada de la programació. "Endinsar-me en tots els textos ha estat una oportunitat per burxar i aprofundir en moltes coses", assegurava Regàs abans d'arrencar la xerrada. 

De la febre d'or a la crisi d'Islàndia, passant per Frankenstein

L'escriptora, filla del dramaturg Xavier Regàs, ha desenvolupat una oda al passat i ha demanat que se'n rescatin els noms oblidats. "Una programació teatral es basa en una ideologia. Però vivim en una època on aquestes no s'accepten. Som en un temps mancat d'ideologia", ha lamentat Regàs. Malgrat les circumstàncies, l'autora de 'La canción de Dorotea' (2001) ha subratllat que el TNC és, en aquest sentit, una excepció, perquè repassant la programació Regàs ha pogut "descobrir la ideologia del director del teatre".

La figura del seu pare ha servit a l'escriptora per reivindicar la importància d'autors i obres d'èpoques anteriors en la cultura actual. "Tenim la mania de no pensar en el passat i que no formi part de la nostra cultura. Els francesos saben qui són els escriptors que els han precedit. Aquí ningú sap res", ha criticat Regàs al davant d'una platea curulla d'autoritats i amb la flor i nata del sector teatral català. El conseller de Cultura, Lluís Puig, ha agafat el fil del discurs de l'escriptora i ha posat èmfasi en la necessitat de "viure, tastar i opinar" sobre el passat a través del teatre. "Per cert, en entrar m'han donat això", ha dit Puig ensenyant un full volant amb la imatge d'Òmnium Cultural a favor del referèndum. Amb aquest gest, que ha arrencat un aplaudiment general, el TNC ha donat per inaugurada la temporada.

Més continguts de