TEATRE
Cultura 11/03/2011

Rosa Maria Sardà torna al Lliure de Gràcia amb textos de Sagarra

El muntatge, sota la direcció de Carme Cané, és un espectacle intimista que busca la connexió amb l'espectador a través de la lectura de textos de l'escriptor. 'Sagarra dit per Rosa M. Sardà' es representarà només en sis sessions

Redacció
2 min
Rosa Maria Sardà

BarcelonaUna tria exhaustiva de textos de Josep M. de Sagarra va ser la tasca prèvia a donar forma a 'Sagarra dit per Rosa M. Sardà', el darrer muntatge que l'actriu catalana porta damunt l'escenari, i que estrenarà al Teatre Lliure de Gràcia el proper dimarts, al costat de Mercè Pons i Rosa Vila, que l'acompanyaran en el recital. L'encàrrec arriba del director de Lliure, Àlex Rigola, que va pensar que en fer un petit homenatge a l'escriptor català, l'any en què es commemora el cinquantè aniversari de la seva mort.

El muntatge es basa en fragments d'articles que donen peu a poemes, i que Sardà anirà recitant i llegint durant una hora, complementat per les veus de Pons i Vila. L'espectacle ha buscat dinamisme tot i que la seva directora el defineixi com 'espectacle simple', perquè de fet, no s'ha buscat ni un nou decorat, sinó que s'aprofitarà el decorat de 'Dues dones que ballen' de Josep M. Benet i Jornet, que actualment es representa a la sala.

Per Rosa M. Sardà, fer Sagarra és homenatjar algú molt més important que l'actriu i per això, en el títol del muntatge va voler prioritzar l'escriptor català. Creu que el públic hi anirà 'a escoltar Sagarra, independentment de la veu'. En aquest punt però, la directora Carme Cané, discrepa i considera que seran molts els que voldran veure l'actriu llegint els textos de Sardà perquè hi ha 'moments recomanables' de les aportacions de l'actriu.

S'ha escollit llegir els textos de Sagarra per aconseguir una aproximació més gran al públic, ha dit Sardà, ja que la seva voluntat és transmetre les paraules del cronista català el màxim d'entenedores possibles. Per això també va proposar que l'espectacle fos al Lliure de Gràcia, on ha reconegut que li fa il·lusió tornar-hi tot i que no hi pateix, perquè la sala permet un contacte més íntim amb l'espectador.

No és la primera vegada que Rosa M. Sardà treballa amb Rosa Vila i Mercè Pons, i tampoc no és la primera vegada que les tres actrius s'enfronten a textos de Sagarra. Per això diuen que 'la disponibilitat ha estat total', i que haver treballat juntes ha facilitat la feina actual, perquè ja hi ha una part de 'feina feta'. Per Sardà, treballar Sagarra li ha permès descobrir els articles de l'autor, però també per adonar-se que hi ha temes d'actualitat que ja es debatien als anys trenta i per això, ho considera de plena vigència.

'Sagarra dit per Rosa M. Sardà' es podrà veure al Teatre Lliure de Gràcia a partir del dia 15 i en sis úniques sessions els dimarts de cada setmana. En uns inicis s'havia plantejat una sola funció però l'èxit que pot tenir va fer replantejar la seva programació. Els responsables del muntatge confien en què les ganes de veure Sagarra faci girar el muntatge per altres teatres i ciutats.

stats