MÚSICA
Cultura 21/03/2012

Roseanne Cash inaugura demà el Blues & Ritmes

Roseanne Cash, la filla de Johnny Cash, inaugura demà el festival Blues & Ritmes al Teatre Zorrilla de Badalona. Els dies 23, 29 i 31 de març també hi actuaran Damien Jurado, Pura Fé i Marcia Bell.

A. Ribas / X. Cervantes
2 min
Roseanne Cash es va deixar fotografiar ahir al barri de la Barceloneta durant la presentació del festival Blues & Ritmes.

BARCELONA.El organitzadors del festival Blues & Ritmes han pogut complir un somni llargament acariciat. Demà la cantautora nord-americana Roseanne Cash, la filla del llegendari Johnny Cash, obrirà la 22a edició del festival badaloní. El concert que Cash oferirà al Teatre Zorilla suposa, a més, el debut de la cantautora nord-americana a l'Estat.

"Vaig dir que sí abans que m'haguessin acabat de fer la proposta", va dir ahir Cash, que actuarà acompanyada del multiinstrumentista i productor dels seus últims discos, John Leventhal, que també és el seu marit. El viatge a Barcelona té una càrrega especial per al matrimoni, ja que els avantpassats de Leventhal són d'origen català. El besavi de Leventhal era català, un Xiqués que va emigrar a Cuba i que més tard va fer el salt a Nova York. Cash també ha vingut a Barcelona amb el seu fill, un admirador de Messi que ahir no es va voler perdre el partit del Barça al Camp Nou.

El llegat de Johnny Cash

Roseanne Cash (Memphis, 1955) és la primogènita del primer matrimoni de Johnny Cash. Va començar la seva carrera acompanyant el seu pare durant les gires i quan va engegar la seva pròpia trajectòria li va costar desempallegar-se de l'allargada ombra de l'autor de Ring of fire . Avui dia, però, viu amb orgull que li preguntin sobre ell. "Vaig créixer envoltada de bona música, i ara a mi em pregunten per la meva filla, que també és músic", assegura.

Als anys 80 Roseanne Cash va començar a demostrar que tenia una veu i una mirada pròpies: va contribuir a la renovació de la música country acostant-la a altres gèneres com el pop i el rock. "Amb aquesta fusió intentava fer el seu camí, separar-se del pare i fer una cosa diferent", afirma Leventhal. L'èxit dels discos Seven year ache (1981) i Rhythm & romance (1985) li van donar la raó.

El seu trasllat a Nova York el 1995 i el contacte amb Leventhal van representar un punt d'inflexió en la seva carrera. Per ara el seu últim treball és The list (2009), en què ha versionat dotze peces de la llista de les 100 millors cançons de country que li va donar el seu pare. Tot i la bona rebuda que ha tingut entre el públic, està lluny de l'èxit que va aconseguir als anys 80. L'artista, però, no l'enyora, i assegura que ara és "més feliç, molt més feliç".

"El meu marit és un gran coneixedor de la tradició musical del sud dels Estats Units, fins i tot més que jo. Estava al cas dels meus èxits a les llistes de vendes, però no l'impressionaven gaire -explica Cash sobre la seva trobada amb Leventhal-. Va voler fer de mi una artista encara millor, va voler fer amb mi una feina encara millor". A més dels seus propis temes, Cash ha escrit la seva autobiografia, dos llibres de relats i un llibre infantil, i col·labora a The New York Times .

Tres noms propis a Badalona

La programació del Blues & Ritmes es completa amb tres veus poderoses. Divendres al Teatre Zorrilla ressonarà el folk-rock del nord-americà Damien Jurado. El 29 de març, el Teatre Principal serà testimoni de l'actuació de Pura Fé, poeta i activista de la nació indígena dels Tuscarora, a l'actual estat de Carolina del Nord. I el blues de la texana Marcia Ball tancarà el festival el 31 de març al Teatre Zorrilla.

stats